Turvallinen synnytys harvojen onni Keniassa
Synnytyksen ja raskauden aikana auttava äitiyskeskus Kenian Koillismaakunnassa on ainutlaatuinen koko maassa.
Neljä keskenmenoa kokenut Habiba Isak päätti, että hänen viidennen lapsensa on saatava elää. Habiba käveli 50 kilometriä Manderaan lähimmälle klinikalle, josta hänet lähetettiin 500 kilometrin päässä sijaitsevaan Garissan äitiyskeskukseen.
Isak, 37, asuu Kenian Koillismaakunnassa, jossa joka sadas äiti kuolee synnytykseen, kun koko maassa synnytykseen kuolee "vain" joka kahdessadas äiti.
Koillismaakunnan pääkaupungin Garissan äitiyskeskus on ainutlaatuinen koko maassa. "Se on pikemminkin koti kuin sairaala. Odottavat äidit voivat oleskella täällä pitkiä aikoja ja ottaa pienimmät lapsensa mukaan", tohtori Amal Alshabibi selittää. Hän on apulaisjohtajana maakuntasairaalassa, jonka alaisuudessa äitiyskeskus toimii.
Tieto leviää huonosti
"Otamme tänne kaukana klinikoista asuvia naisia, joilla on ollut vaikeuksia aiemmissa raskauksissa ja synnytyksissä tai joiden raskauteen liittyy riskejä", Alshabibi kertoo.
Garissan äitiyskeskuksessa on tilat 24 hengelle, mutta vierailuhetkellä naisia on vain seitsemän.
"Laitoksen olemassaoloa ei tunneta, matkat ovat hankalia, ja yleinen tietämättömyys on suurta", Alshabibi selittää.
Seutu on köyhää ja kuivaa. Osa asukkaista elää ruoka-avun varassa. Synnytykset hoidetaan pääasiassa perinteisten lapsenpäästäjien avustuksella. Koko Keniassa vain 44 prosenttia vauvoista syntyy ammatti-ihmisten valvonnassa.
Kenian valtio perusti Garissan keskuksen 2007, mutta YK:n väestörahasto Unfpa on "adoptoinut" sen.
"Käytämme sitä pilottihankkeena, sillä emme ole koskaan kokeilleet vastaavaa näin haastavissa oloissa. Jos toiminta on tuloksekasta, harkitsemme useampia keskuksia tälle korkean äitiyskuolleisuuden alueelle", Unfpan apulaisedustajana Keniassa toimiva tohtori Stephen Waynee kertoo.
11 lasta, ja kolmoset tulossa
Hawa Ali oleskelee keskuksessa neljän nuorimman lapsensa kanssa. Jälkikasvua on kaikkiaan 11, ja nyt hän odottaa kolmosia.
"Yksikään äiti tai lapsi ei ole menehtynyt tässä keskuksessa", apulaisylihoitaja Hamadi Muhumed ylpeilee.
Hän kertoo äidistä, joka tuli keskukseen koettuaan 12 keskenmenoa. "Täällä häntä tarkkailtiin, kunnes hän synnytti terveen pojan."
"Vaikka seutu on harvaan asuttua, äitiyskeskuksille on tarvetta myös Awjirissa ja Manderassa, jotta ihmisten ei tarvitse tehdä pitkää matkaa päästäkseen tänne", hän vetoaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia