Nigerialaiset eivät luota hallitukseensa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nigerialaiset eivät luota hallitukseensa

Korruptio on yksi syy Nigerian viimeaikaisiin levottomuuksiin.

94 prosenttia nigerialaisista pitää hallitustaan korruptoituneena, kertoo tutkimusyhtiö Gallup. Luku on noussut 8 prosenttiyksiköllä viimeisten viiden vuoden aikana.

Nigerialaisten tyytymättömyys näkyy myös muissa kysymyksissä, jotka esitettiin tuhannelle nigerialaiselle. Vaikka maa on periaatteessa vauras öljynsä vuoksi, esimerkiksi asuinalueensa terveydenhuoltopalveluihin ja teihin on tyytyväisiä vain reilu kolmannes nigerialaisista. 59 prosentilla kansalaisista ei ole varaa ostaa aina ruokaa perheelleen.

Nigerialaisten tyytymättömyys on viime viikkoina näkynyt esimerkiksi polttoaineiden hintojen nousua vastustavina protesteina. Polttoaineiden hinta on aiemmin pysynyt alhaalla hallituksen tuen ansiosta, mutta tukien poistaminen yli kaksinkertaisti hintoja. Protestit jäädytettiin, kun ammattiliitot pääsivät presidentti Goodluck Jonathanin kanssa sopuun siitä, että polttoaineen hintaa lasketaan.

Talousasiantuntijoiden mukaan polttoainetuet ovat kuitenkin nimenomaan edistäneet korruptiota, jota vastaan nigerialaiset ovat protestoineet.

Maassa on ollut tammikuussa myös useita väkivaltaisia hyökkäyksiä, joiden taustalla on maan muslimivoittoisessa pohjoisessa toimiva Boko Haram -islamistiryhmä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan pelkästään tammikuun kolmen ensimmäisen viikon aikana kuoli yli 235 ihmistä. Heinäkuun 2009 jälkeen ryhmä on tappanut yli 900 ihmistä, viime vuonna hyökkäyksiä oli yli toistasataa.

Ryhmä, jonka nimi tarkoittaa "länsimainen kasvatus on syntiä", haluaa koko Nigeriaan voimaan tiukan islamilaisen sharia-lain. Sen tavoitteena on myös korruption lopettaminen. Ryhmä on hyökkäillyt kirkkoihin, poliisiasemille, armeijan laitoksiin, pankkeihin ja oluthuoneisiin.

Nigerian presidentti Goodluck Jonathan julisti osaan neljän osavaltion alueita hätätilan joulukuun lopussa. Hän on sanonut, että tilanne on pahempi kuin 1960-luvun sisällissodassa, jolloin Biafra yritti irtautua Nigeriasta omaksi valtiokseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia