Unkarin mediavapaus koetuksella
Hallitusta kritisoivia tiedotusvälineitä suljetaan, toimittajia irtisanotaan ja itsesensuuri rehottaa, sanotaan HRW:n uudessa raportissa.
Medianvapaus on uhattuna Unkarissa, jossa hallitusta kritisoivilta tiedotusvälineiltä evätään oikeuksia, toimittajia irtisanotaan ja itsesensuuri rehottaa, väittää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Järjestön tuore raportti käsittelee tiedonvälitystä säätelevää valtuustoa, joka syntyi heinäkuussa 2011 voimaan astuneen uuden medialain seurauksena. Sen jäsenet ovat valtaapitävä Fidesz puolueen yhdeksän vuoden toimikausiksi nimittämiä ja sitä leimaavat itsenäisyyden puute ja laajat valtuudet.
Laki rikkoo järjestön mukaan EU:n lainsäädäntöä ja uhkaa selkeästi mediavapautta.
Räikeimpiä esimerkkejä medianvapauden rikkomisesta on HRW:n mukaan hallitusta kritisoinut riippumaton radiokanava, Klub Radio, jolta mediavaltuusto päätti evätä luvan joulukuussa 2011.
Myös julkinen televisio on joutunut poliittisen väliintulon kohteeksi ja lähes 1000 toimittajaa on irtisanottu. Vaikka irtisanomiset on näennäisesti toteutettu tehokkuussyistä, HRW:n mukaan useat toimittajat kertovat taustalla piilevän poliittisia motiiveja.
HRW:n mukaan riippumattomat tiedotusvälineet harrastavat myös itsesensuuria siinä pelossa, että rikkoisivat mediavaltuuston laajoja ja epätarkkoja määräyksiä.
"Median vapaus Unkarissa on uhattuna ja valtaapitävä puolue on vastuussa", sanoo Benjamin Ward, HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja.
Tiedotusvälineiden vapauden rajoittaminen on osa laajempia muutoksia joita Fidesz hallitus on viime vuoden aikana säätänyt. Laajan kritiikin kohteeksi on noussut varsinkin vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi perustuslaki, jonka vuoksi Euroopan komissio käynnisti tammikuussa rikkomusmenettelyt Unkaria vastaan.
Tammikuussa 2011 komissio käynnisti myös erillisen rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan joulukuussa 2010 säädetyn medialain takia, mutta syytetoimet lopetettiin Unkarin vastattua osaan komission huolenaiheista. Komission väliintulon kapea painopiste kuitenkin jätti medianvapauden keskeisimmät ongelmat käsittelemättä, sanoo Human Rights Watch.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia