Tutkijat: Perinteinen talouskasvun määritelmä ei riitä
Asiantuntijoiden ja tutkijoiden mielestä korjattu BKT kertoisi enemmän maailman valtioiden hyvinvoinnista.
Arvostetun Blue Planet Prize -ympäristöpalkinnon voittajista koottu ilmastotieteilijöiden paneeli kehottaa valtioita siirtymään pois talouskasvun perinteisestä määritelmästä ja sisäistämään ympäristölliset ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet merkittävämmiksi osatekijöiksi talouden mittauksessa.
Tutkijoiden mielestä uudet mittarit bruttokansantuotteen rinnalla antaisivat kattavamman kuvan ympäristön todellisista vaikutuksista yleiseen taloudelliseen kehitykseen. Paneeli painottaa että hallituksien toimintaa tarvitaan, mikäli alati pahenevilta ilmasto-, biodiversiteetti- ja köyhyyskriisien sarjoilta halutaan välttyä.
"Maailmamme kohtaamia valtavia ympäristöllisiä, sosiaalisia ja taloudellisia riskejä on paljon vaikeampi hallita, jos emme kykene mittaamaan ongelmien keskeisimpiä näkökohtia", paneelin helmikuussa julkistetussa lausunnossa todetaan.
Uusia hyvinvoinnin mittareita kehitellään
Ilmastotieteilijöiden paneelin kanssa samantyyppiseen tulokseen päätyy myös Brittiläisen Kolumbian yliopiston (UBC) hiljattain julkistama kansainvälinen Eco2 -indeksi.
"Kuulemme joka päivä uutisissa valtioiden taloudellisista kärsimyksistä, mutta se kertoo vain puolet totuudesta. Kasaantuvat ekologiset alijäämät ovat yhtä merkittäviä kuin kasaantuvat taloudelliset puutteet – molemmista koituu seurauksia tuleville sukupolville", sanoo UBC:n kalastuskeskuksen johtaja Rashid Sumaila.
UBC:n vertailussa 152 valtiolle jaettiin pisteitä näiden taloudellisten ja ekologisten lukujen perusteella. Taloudellisten alijäämien, valtion velkojen ja bruttokansantuotteen lisäksi laskelmat ottivat huomioon esimerkiksi valtioiden kantokykyyn suhteutetun luonnonvarojen kulutuksen ja päästöjen tuotannon.
Tulokset tarjoavat uusia näkökulmia – vertailun kärkeen ylsi moni Latinalaisen Amerikan maa, mutta moni taloudellisesti varakkaampi valtio, kuten Singapore, Japani ja Yhdysvallat, sijoittui sen häntäpäähän.
Indeksi kuitenkin osoittaa, että maailmanlaajuisesti viime vuosikymmenen aikana pisteet ovat tasaisesti laskeneet, mikä johtuu kasvavasta ekologisesta alijäämästä monissa maissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia