Intiasta yhä selvemmin köyhien apteekki
Intian päätös antaa myyntilupa patentoidun syöpälääkkeen halpaversiolle uhmaa länsimaisten suuryritysten patentteja.
Intia antoi maaliskuun alkupuolella myyntiluvan paikallisen Natco Pharma -yhtiön Nexavar-lääkkeelle. Se on rinnakkaisvalmiste saksalaisen Bayerin kehittämälle ja patentoimalle maksa- ja munuaissyöpälääkkeelle.
Intian päätös hyödyntää joustomahdollisuutta, joka sisältyy Maailman kauppajärjestön WTO:n sopimukseen teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista (Trips).
Ylikansalliset lääkeyhtiöt ja teollisuusmaat ovat yrittäneet painostaa Intiaa kunnioittamaan lääkepatentteja.
Intian patenttilaki vuodelta 1970 salli poikkeukset lääketeollisuudessa. Maan laaja rinnakkaislääketuotanto tyydyttää 70 prosenttia kotimaan kysynnästä. Lääkkeitä myös viedään yli kahdeksalla miljardilla eurolla vuodessa.
Lääketeollisuuden poikkeusmahdollisuudet säilytettiin, kun patenttilaki sopeutettiin WTO:n sääntöihin 2005, tutkija Sachin Chaturvedi Intian ulkoministeriön kehitystutkimuslaitoksesta sanoo.
Ei pelkkä hätäratkaisu
Lääkärit ilman rajoja -järjestön lakimies Leena Menghaney kehuu Intian patenttilakia.
"Rinnakkaistuotanto voidaan sallia, jos patentoituja tuotteita ei ole tarjolla tai ne ovat liian kalliita. Lisäksi muilla mailla on lupa tilata lääkkeitä Intiasta, ellei niillä ole omaa tuotantoa", hän selittää.
"Intian laki ei edes rajaa poikkeusmenettelyä hätätilanteisiin, kuten isot lääketehtaat väittävät", Menghaney lisää.
Health Action International -järjestön aluepuheenjohtaja Meera Shiva uskoo, että Nexavar-päätös rohkaisee muita intialaisia lääkekopioiden valmistajia hakemaan lupaa. Shivan mukaan syöpälääke Nexavarin hinta on 97 prosenttia alkuperäisvalmistetta halvempi. Bayerin lääkkeellä hoito maksaa noin 4 200 euroa kuussa, Nexavarilla 133 euroa.
"Se helpottaa oireita ja tuo lisää elinvuosia yli miljoonalle syöpäpotilaalle", hän sanoo.
Kiistaa potilaan edusta
Shiva muistuttaa, että Intian 1,1 miljardista asukkaasta 65 prosenttia on tutkimusten mukaan velkaantunut sairauskulujen vuoksi.
Intian patenttilaki edellyttää, että rinnakkaislääkevalmisteet myydään hinnoilla, joihin asukkailla on varaa.
Shiva korostaa, että WTO:n säännöt suovat valtiolle mahdollisuuden puolustaa asukkaitaan ylikansallisten yhtiöiden voitontavoittelua vastaan.
Sveitsiläisen Novartis-lääkejätin paikallisjohtaja Ranjit Shahani varoittaa, että potilaat kärsivät, jos lääketeollisuuden mahdollisuudet sijoittaa tulevaan kehitystyöhön heikkenevät.
Shiva väittää vastaan: "Tutkimusta tehdään myös julkisin varoin, ja lääkejätitkin hyötyvät siitä."
Mallina muille
Terveysalan järjestöt Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa iloitsevat Intian päätöksestä.
"Brasilia salli vuonna 2007 yleisen edun nimissä poikkeuksen aids-lääke Efavirenzin patenttiin", Felipe de Carvalho Lääkärit ilman rajoja -järjestön Brasilian osastosta sanoo.
"Ennen kuin oma tuotanto saatiin pystyyn, Brasilia osti rinnakkaislääkkeet Intiasta, mistä koitui vuodessa 23 miljoonan euron säästöt", de Carvalho jatkaa.
Hän toivoo, että Intia voisi viedä myös halpaa syöpälääkettä.
Etelä-Afrikan Treatment Action Campaign -järjestön tutkija Catherine Tomlinson pitää rohkaisevana, että Intia ei ole luopunut kopiolääkkeistä rikkaiden maiden painostuksen alla. Hän toivoo Etelä-Afrikan ottavan siitä mallia.
"Hallituksemme on taipunut painostukseen, vaikka väestön valtaosa jää vaille välttämättömiä lääkkeitä", Tomlinson moittii.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia