Nato ei suostu tutkimaan Libyassa aiheuttamiaan siviiliuhreja
Sotilasliitto aikoo jättää Libyassa surmien jälkiselvittelyn väliaikaiselle hallitukselle.
Sotilasliitto Nato surmasi kahdeksan kuukautta kestäneessä Libyan operaatiossa kymmeniä siviilejä, joilla ei ollut mitään tekemistä väkivaltaisuuksien kanssa. Useissa tapauksissa Naton pommikoneiden iskut osuivat yksityishenkilöiden koteihin, ja niissä kuoli kokonaisia perheitä.
Vaikka Naton mandaatti Libyassa päättyi jo lokakuussa, sotilasliitto pakoilee edelleen vastuutaan kuolemantapauksista, sanoo Amnesty International ilmakampanjan vuosipäivänä julkistetussa raportissa. Järjestön selvitysten mukaan Nato ei ole tähän päivään mennessä aloittanut yhtään siviiliuhrin kuolemaan liittyvää selvitystä, ottanut yhteyttä eloonjääneisiin tai tarjonnut korvauksia kuolleiden omaisille.
"Olen hyvin pettynyt, että yli neljä kuukautta sotakampanjan päättymisen jälkeen uhrit ja kuolleiden sukulaiset on jätetty pimentoon siitä, mitä heille tapahtui ja kuka tapahtumista on vastuussa", sanoo Amnestyn kriisiasiantuntija Donatella Rovera.
Vaikka Natolla oli selvä tavoite välttää siviiliuhreja, on sillä silti velvollisuus selvittää ja maksaa korvauksia aiheuttamistaan kuolonuhreista, Amnesty toteaa.
Naton pääsihteeri ei myönnä siviilien kuolemia
Länsimaiden ilmavoimat osallistuivat Muammar Gaddafin hallinnon kaataneisiin väkivaltaisuuksiin vedoten YK:n turvallisuusneuvoston valtuutukseen. Lentokiellon ja siviilien suojelemisen nimissä aloitettu operaatio muuttui nopeasti suoraksi sotilaalliseksi tueksi kapinallisjoukoille.
Naton mukaan operaation mandaatin päättyminen tarkoittaa, että vastuu jatkoselvityksistä on Libyan väliaikaisella hallituksella.
Käytäntö on ristiriidassa sotilasliiton Afganistanissa voimassa olevien käytäntöjen kanssa. Afganistanissa se pyrkii aina itse selvittämään aiheuttamiensa siviilikuolemien taustat ja maksamaan omaisille korvauksia. Viimeksi marraskuussa Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kielsi kuitenkin olevansa edes tietoinen yhdestäkään Naton varmasti aiheuttamasta kuolonuhrista.
Oikeutta Välimerelle ajelehtimaan jätetyille pakolaisille
11 ihmisoikeusjärjestöä, mukaan lukien Ihmisoikeusliiton kattojärjestö FIDH, on painostanut Natoa selvittämään myös vuosi sitten Välimerelle ajelehtimaan jätetyn venepakolaislaivan kohtaloa.
Veneen 72 Eurooppaan pyrkineestä matkustajasta 63 kuoli sen ajelehtiessa kahden viikon ajan Libyan rannikolla. Tuona aikana eurooppalaiset sotalaivat ohittivat sen lähietäisyydeltä ja veneen kapteeni lähetti hätäviestejä radiolla.
Euroopan parlamentin siirtolaisuuskomitean odotetaan julkistavan oman selvityksensä tapauksesta tällä viikolla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia