Rajuja eroja luottamuksessa median vapauteen
Varsinkin Lähi-idässä, Saharan eteläpuoleisen Afrikan ja entisen Neuvostoliiton alueilla median ei uskota olevan vapaa, vaikka perustuslaki sanoisi toista.
Kansalaisten usko median riippumattomuuteen on matalimmillaan Lähi-idässä, Saharan eteläpuoleisen Afrikan ja entisen Neuvostoliiton alueilla, selviää Gallup-tutkimuslaitoksen tekemästä mielipidetutkimuksesta.
Usko median vapauteen rakoilee varsinkin Gabonissa, Armeniassa, Irakissa ja palestiinalaisalueilla, joissa vain neljä kymmenestä uskoo oman maansa medialla olevan paljon vapautta huolimatta siitä, että tiedotusvälineiden vapaus taataan kunkin maan perustuslaissa.
Vastaukset mukailevat median vapautta arvioivien asiantuntijoiden, kuten Freedom Housen ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön raportteja.
Heikoimmin asiat ovat Valko-Venäjällä, jossa vain joka viides vastanneista uskoo medialla olevan paljon vapautta. Suomi johtaa tilastoja kansainvälisesti, sillä vain kolme prosenttia suomalaisista ei usko median olevan vapaa.
Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta luottamus median vapauteen on korkeimmillaan kehittyneissä maissa Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Kaikissa tapauksissa kansalaisten näkemykset median vapaudesta eivät kuitenkaan mukaile virallisia arvioita. Esimerkiksi Botswanassa, Indonesiassa, Kuwaitissa ja Liberiassa yli 80 prosenttia vastanneista sanoo maansa mediaa vapaaksi, vastoin esimerkiksi Freedom Housen luokittelua.
Perinteisesti median vapauden arvioimisessa on luotettu ulkopuolisten asiantuntijatahojen arviointeihin, mutta tutkimuksen tekijät uskovat, että maiden asukkaiden käsitykset ovat tärkeitä suunnannäyttäjiä päätöksentekijöille.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia