Näkökulma: Kun siirtokuntalaiset valtaavat kodin
Eräänä aamuna 30 israelilaista siirtokuntalaista muutti Rajabin perheen kotiin sotilaiden saattamana. Alex Virtanen seurasi perheen tarinaa Länsirannalla.
Hazem Abu Rajab etuovellansa. Oven toisella puolella vilisee poliiseja, sotilaita ja siirtokuntalaisia. (Kuva: Alex Virtanen)
Hazem Abu Rajab asui talon ylimmässä kerroksessa olevassa asunnossa ja oli paikalla kun israelilaiset siirtokuntalaiset saapuivat. Sotilaat käskivät hänet ja kuusi muuta paikalla ollutta muuttamaan alakertaan. Tavarat jäivät asuntoon.
Hazem kertoo, että kolmen oven lukot rikottiin uusien naapureiden vallatessa tilaa. Siirtokuntalaiset yrittivät myös tunkeutua alakertaan mutta Rajabin perheen onnistui työntämään heidät takaisin ulos. Hazem päätti olla vankina talossaan viikon ajan, sillä hän pelkäsi perheensä menettävän koko talon jos hän välillä poistuisi asioimaan.
Kahteen alempaan kerrokseen ajettu Rajabin perhe omistaa talon ja heidän mukaan siirtokuntalaisten tai kenenkään muun osapuolen kanssa ei tehty kauppoja. Hebronissa kuitenkin huhutaan siirtokuntalaisten ostaneen osan talosta sen palestiinalaiselta omistajalta. Toisaalta, useampi paikallinen kertoo nähneensä asiakirjat ja pitää niitä viallisina tai väärennettyinä. Siirtokuntalaisten mukaan asuntokauppa hoidettiin täysin laillisesti. Israelilaislehti Haaretz epäilee, että yhtä talon omistajista on huijattu myymään asunto siirtokuntalaisille hänen tietämättään ja arabiaa sujuvasti puhuvan Israelin tiedustelupalvelun entisen työntekijän perustaman kiinteistönvälitysfirman kautta. Totuutta mahdollisista kaupoista on vaikea selvittää.
Välittömät seuraukset ovat kuitenkin tiedossa. Korttelista, missä talo sijaitsee, tehtiin suljettu sotilasalue. Käytännössä päätös johti arkielämän keskeytymiseen alueella. Liikkuminen muilta kuin alueella asuvilta kiellettiin. Palestiinalaisten liikkumista on jo ennestään rajoitettu laajoilla alueilla Hebronin siirtokuntien läheisyydessä.
Siirtokuntalaiset ovat havitelleet omakseen niin kutsuttua Makpelan taloa jo vuodesta 2010. Talo on parin sadan metrin päässä Raamatun patriarkkojen haudasta, jonne tarinan mukaan Abraham on haudattu perheineen. Haudan päälle on rakennettu Ibrahimin moskeija, ja alue on juutalaisille toiseksi ja muslimeille neljänneksi pyhin paikka. Lisäksi talolla on strateginen sijainti, sillä se on Kiryat Arba- ja Avraham Avinu- siirtokuntien välissä. Moni uskoo Hebronin siirtokuntalaisten tähtäävän siirtokuntien yhdistämiseen yhtenäiseksi ketjuksi. Haaretzin mukaan Israelin armeija taas pitää talon valtaamista provokaationa. Tunnelma Hebronissa eittämättä kiristyi tapahtuman jäljiltä.
Palestiinalaisaktivistien vastaus
Seuraavana sunnuntaina, 1. huhtikuuta, noin 30 palestiinalaista ja kansainvälistä aktivistia valtaa protestiksi armeijan sulkeman mutta palestiinalaisomistuksessa olevan toisen talon.
Aktivistit pystyttivät palestiinalaislippuja parvekkeelle ja katolle, lauloivat, ja pitivät puheen parvekkeelta. Tarkoituksena oli näyttää kuinka eriarvoisesti palestiinalaisia ja siirtokuntalaisia kohdellaan samantyyppisissä tilanteissa.
Palestiinalaisten valtaama talo tyhjennettiin Israelin armeijan ja poliisin toimesta tunnin sisällä. Voimankäyttöä ei säästelty. Rajavartijat pahoinpitelivät aktivisteja poistaessaan heitä talosta, ja siinä vaiheessa kun talo oli jo tyhjennetty seurasi kyynelkaasun, pahanhajuisen ”skunk waterin" ja äänipommien käyttö. Yksi talossa olleista pahoinpideltiin tajuttomaksi ja kaksi pidätettiin.
On mahdotonta arvioida vaikuttiko vastatoimi siihen, että seuraavana päivänä Israelin armeija antoi siirtokuntalaisille 24 tuntia aikaa poistua Rajabien talosta.
Siirtokuntalaisten häätäminen
Huhtikuun toisena päivänä moni paikallinen uutissivusto, mm. Haaretz, Maannews ja Ynet news, otsikoi pääuutisena siirtokuntalaisten häätämisen Rajabien talosta. Lehdissä sanottiin, että mikäli he eivät poistu rakennuksesta vapaaehtoisesti tiistaina klo 15 mennessä, heidät poistetaan sieltä väkisin.
Ilmoitusta seurasi poliittinen kädenvääntö. Israelin puolustusministeri Ehud Barak vetosi turvallisuussyihin sekä Israelin lakiin perustellessaan päätöstään. Useampi hallituskoalition ministereistä kuitenkin asettui vastapuolelle, ja pääministeri Benjamin Netanyahu pyysi Israelin armeijaa antamaan lisäaikaa siirtokuntalaisille laillisen ratkaisun löytämiseksi. Barak ei antanut julkista vastausta Netanyahun pyyntöön.
Siirtokuntalaiset häädettiin yllättäen jo vuorokausi määräajan jälkeen. Ulkoministeri Avigdor Lieberman ja varapääministeri Moshe Yaalon reagoivat siirtokuntalaisten evakuointiin voimakkaasti ja vaativat että päätösvalta Länsirannan siirtokuntien asioista poistettaisiin puolustusministeriltä.
Itse häätö sujui rauhallisesti. Paikalle saapui noin 80 mellakkavarusteista poliisia, ja rajavartijat sulkivat alueen. Naiset ja lapset kävelivät talosta ulos ensimmäisinä ja miehet tulivat perässä.
Siirtokuntalaiset valmistelemassa häädön vastaista mielenosoitustaan. (Kuva: Alex Virtanen)
Torstaina, 5. huhtikuuta, siirtokuntalaiset palasivat talon ulkopuolelle rukoilemaan ja osoittamaan mieltään häätöä vastaan. Tilanne elää jatkuvasti ja Hebronin siirtokuntien puhemies David Wilder vannoo heidän vielä palaavan taloon.
Armeijan päätös häätää siirtokuntalaiset on vain tilapäinen voitto Rajabeille. Asunto pysyy armeijan sulkemana ainakin 25.huhtikuuta asti, jolloin oikeudenkäynti asiasta alkaa. Päätöksessä voi mennä vuosia. Armeija myös hitsasi talon alakerran ovet kiinni häädön yhteydessä, joten Rajabeilla on nyt ainoastaan keskimmäinen kerros käytössä.
Kaikesta huolimatta tapahtuma on vain pisara meressä ottaen huomioon laajemman siirtokuntapolitiikan – Israel hyväksyi viikko sitten suunnitelman jonka mukaan 10 prosenttia Länsirannasta korvamerkitään siirtokuntien laajentamista varten.
Israelilaiset siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia Geneven 4. yleissopimuksen kieltäessä miehittäjävallan väestön siirtämisen miehitetylle alueelle. Siirtokunnat ja niiden laajentaminen uhkaavat kahden valtion mallin ratkaisua Israel-Palestiina konfliktille.
Alex Virtanen on Palestiinassa EAPPI-tarkkailijana. EAPPI-tarkkailijoiden esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta lähettävän tahon (Kirkon Ulkomaanapu) mielipidettä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia