Libanonista virtaa aseita Syyriaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libanonista virtaa aseita Syyriaan

Arabimaat avustavat kapinallisia, asekauppiaat kiskovat huippuhintoja.

Libanon on pysynyt rauhallisena Syyrian levottomuuksista huolimatta, mutta immuuni se ei niille ole. Asia vahvistui huhtikuun lopulla, kun Libanonin armeija pysäytti Syyriaan aiotun aselastin.

"Menen tapaamaan armeijaani", kertoo Zaki-niminen syyrialainen, joka odottelee turvatalossa Libanonin puolella. Hänen perheensä on lähtöisin Haman ja Homsin kaupungeissa, jotka ovat Syyrian opposition keskuksia.

Zakin suku karkotettiin Syyriasta jo 1981, kun nykyisen presidentin isä Hafez al-Assad kävi sunnien Muslimiveljeskunnan kimppuun.

Suvulla on nyt menestyvä kauppayhtiö Saudi-Arabiassa, ja Zakin mukaan se välittää Libanonin kautta rahaa Syyrian vapautusarmeijalle (FSA) asehankintoja varten.

Käteistä on toimitettu 100 000 dollaria (77 000 euroa) kuukaudessa yli puolen vuoden ajan, Zaki sanoo. Hän kertoo tulleensa isänsä pyynnöstä tarkistamaan, että kapinalliset saavat haluamiaan aseita.

"Saudihallitus ei estä toimintaamme. Se suojelee meitä ja haluaa, että toimimme hiljaisuudessa", hän jatkaa. Saudi-Arabiaa hallitsevat sunnimuslimit, kun taas Syyriassa valtaa pitää alevivähemmistö ja kapinaa johtavat sunnit.

Aseen hinta kymmenkertaistui

Syyrian kapinaa tukevat kansainväliset tahot eivät ole yksimielisiä FSA:n avustamisesta. "Syyrian ystävien" viime kokouksen jälkeen Saudi-Arabian ja Persianlahden öljymaiden sanotaan perustaneen miljoonien dollareiden rahaston FSA:n tueksi.

Eräs pakolaisia ja avustustarvikkeita rajan yli salakuljettava syyrialainen aktivisti valittaa, että Libanonissa toimivat asekaupan jengit hyödyntävät Syyrian tilannetta kasvattaakseen omia voittojaan.

"Asekauppiaat yrittävät luoda markkinoita Homsiin yllyttämällä tiettyjä ryhmittymiä sotaan", aktivisti sanoo.

Hänen mukaansa Kalašnikov-rynnäkkökiväärin hinta on noussut 2 000 dollariin, kun se ennen kapinaa oli 200-300 dollaria.

Libanoniin laivattujen aseiden ohella liikkeellä on maan armeijalta varastettua kalustoa. Libanonilainen al-Akhbar-lehti kertoi huhtikuussa, että eräs tiedustelu-upseeri oli pidätetty asekauppaepäilyjen vuoksi.

Zaki vahvistaa, että Libanonin armeijan aseita on kaupan.

Pyhä sota kutsuu

Libanonin puolelle on tullut YK:n pakolaisviraston UNHCR:n mukaan noin 24 000 syyrialaista. Pakolaisten joukossa on myös kapinallisten taistelijoita.

Viime aikoina on havaittu myös päinvastaista liikennettä, kun libanonilaisia on lähtenyt taistelemaan FSA:n riveihin.

"Samaan tapaan kuin Irakissa, Syyriaankin on muodostumassa pyhän sodan alueita", Beirutin amerikkalaisen yliopiston politiikan tutkimuksen professori Hilal Khashan sanoo.

Khashanin mukaan Syyrian armeija pyrkii torjumaan tulokkaat, mikä on synnyttänyt matalan intensiteetin selkkauksen rajalle. Hän ei kuitenkaan usko sen laajenevan.

Tukea pohjoisesta

Pohjois-Libanonissa sijaitseva Tripoli on vanhoillinen sunnikaupunki, jolla on vahvat siteet kapina-alueisiin Syyrian puolella.

Tripolin uskonnollinen johtaja sheikki Mazen al-Mohammad kiistää väitteet, joiden mukaan hän olisi lähettänyt uskonsotureita Syyriaan.

"Mutta jos kansainväliset ponnistukset syyrialaisten veljiemme auttamiseksi epäonnistuvat ja he pyytävät apua, annamme sitä", hän lisää.

Syyrialla oli vahvat sotajoukot Libanonissa 1976-2005. Al-Mohammadin mukaan se aiheutti paljon kärsimystä Libanonin sunneille ja siksi he ymmärtävät nyt veljiensä kapinaa.

Libanonin väestö

 

  • Asukkaita 4,1 miljoonaa, joista 95 prosenttia arabeja, 4 prosenttia armenialaisia ja 1 prosenttia muita. Monet kristityt eivät miellä itseään arabeiksi, vaan viittaavat foinikialaisiin juuriinsa. 
  • Uskonnot: Muslimeja 60 prosenttia, kristittyjä 39 prosenttia. Kumpikin ryhmä jakautuu lukuisiin lahkoihin. Muita noin 1 prosentti.

 

Syyrian väestö

 

  • Asukkaita 22,5 miljoonaa, joista 90 prosenttia arabeja. Loput kurdeja, armenialaisia ja muita pieniä ryhmiä. 
  • Uskonnot: Sunnimuslimeja 74 prosenttia, muita islamilaisia ryhmiä, kuten aleveja ja druuseja, 15 prosenttia. Kristittyjä noin 10 prosenttia. Pieni juutalaisvähemmistö.

 

(Lähde: The World Factbook)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia