Selvitys: Moni maahanmuuttaja tietämätön äänioikeudestaan
Maahanmuuttajien äänestyskäyttäytymiseen perehtyneen selvityksen mukaan kotouttaminen tökkii yhä.
Vaikka maahanmuuttotaustaisilla henkilöillä on verrattain laajat poliittiset oikeudet paikallistasolla Suomessa, heidän osallistumisensa jää huomattavan vähäiseksi, ilmenee uudesta selvityksestä.
Suomen Toivo -ajatuspajan ja Centre for European Studiesin (CES) tekemän tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia maahanmuuttajista ei tiedä olevansa äänioikeutettuja syksyn kuntavaaleissa, joissa äänestäjiltä ei vaadita Suomen kansalaisuutta.
Helpoimmillaan äänioikeuden saavat EU:n kansalaiset, mutta useimmat unionin ulkopuoleltakin muuttaneet saavat äänestää asuttuaan Suomessa kaksi vuotta.
Raportti paljastaa, että kiinnostus osallistua esimerkiksi kunnallisvaaleihin äänestäjänä tai ehdokkaana on suurta, mutta tietoa omista poliittisista oikeuksista ja apua kampanjoinnissa tarvitaan paljon.
Vaikka liki kaksi kolmasosaa vastanneista ilmaisi kiinnostusta yhteiskunnallisesta vaikuttamiseen, noin yhtä suuri osuus ilmoitti ettei ole koskaan äänestänyt Suomessa.
Vuoden 1996 jälkeen keskimäärin vain noin viidennes maahanmuuttajista on käyttänyt äänioikeuttaan. Prosenttiluvut ovat erityisen alhaisia myös verrattuna muihin Pohjoismaihin.
Raporttin laatijoiden mukaan tietämättömyyttä ruokkivat muun muassa tiedon puute muilla kielillä sekä pienempien maahanmuuttajataustaisten ryhmien niukat resurssit. Raportin laatijat kuitenkin esittävät, että kehittämällä yhteistyötä esimerkiksi internetin avulla, Suomessa asuville ulkomaalaisille ja maahanmuuttajille voidaan saada lisää näkyvyyttä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia