Länsirannalla naapuri voi tuhota unelmiesi kodin
"Tässä on minun unelmieni koti. En voi rakentaa tällaista kotia oikeassa elämässä, koska se voitaisiin tuhota. Voin kuitenkin rakentaa unelmieni kodin mielessäni, koska kukaan ei voi estää minua haaveilemasta."
Näin sanoo beduiinitaiteilija Adib esitellessään pahvista rakentamaansa unelmiensa talon pienoismallia EAPPI-ohjelman (Ekumeeninen kumppanuusohjelma palestiinalaisalueilla ja Israelissa) tuottamassa videossa Laittomat naapurit - siirtokuntien vaikutukset palestiinalaisten elämään.
Adib elää pienessä yhteisössä sen maille laittomasti rakennetun siirtokunnan naapurina. Israelilaisviranomaiset ovat määränneet kaikki Adibin asuinyhteisön talot tuhottaviksi. Samanaikaisesti kuitenkin siirtokuntalaiset saivat rakentaa uusia taloja.
"Talon rakentamiseen on voinut mennä viisi vuotta, ja siinä on voinut asua puolet elämäsätään, ja sitten israelilaiset tuhoavat sen viidessä minuutissa ja häipyvät", Sadib kuvaa omaa ja naapureidensa tilannetta.
Kaikki Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin rakennetut siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia, koska kyse on Israelin miehittämästä, ei Israelin valtioon kuuluvasta alueesta. Siirtokuntia kuitenkin laajennetaan ja uusia perustetaan kiihtyvää tahtia.
Siirtokuntalaisten näkemys tilanteesta on erilainen. He eivät edes halua puhua siirtokunnista vaan yhteisöistä, kuten Efrat -siirtokunnan puhemies Bob Lang. Efratissa asuu 2000 perhettä, siellä on kouluja, päiväkoteja, kauppoja, yrityksia ja terveyskeskuksia.
"Yleensä kuvitellaan, että siirtokunnat ovat väliaikaisia, ettei asukkailla ole oikeutta niiden maihin. Juutalaisten oikeus tähän maahan on 4000 vuotta vanha", Lang perustelee.
Kaikki israelilaiset eivät kuitenkaan jaa Langin näkemystä siirtokuntalaisten oikeuksista. Siirtokuntien vastaisiin mielenosoituksiin osallistuu myös israelilaisia, samoin israelilaiset järjestöt, kuten Peace Now ja B'tselem vaativat Israelia luopumaan siirtokunnista.
Videon päätteeksi Adib esittää oman toiveensa paremmasta tulevaisuudesta.
"Toivottavasti molemmat osapuolet pääsevät sopuun ja kaikki tietävät oikeutensa. Siirtokuntalaisten on mietittävä tilannetta uudelleen. Heidän on muutettaa Israeliin. He eivät voi jäädä miehitetyille alueilla. Israelilaiset kyllä tietävät, että tämä on miehitettyä aluetta, eivätkä he voi pitää siitä kiinni loputtomiin."
Adibin toiveen toteutumista voi itse kukin vauhdittaa omakohtaisilla valinnoilla, kuten esimerkiksi boikotoimalla siirtokuntatuotteita lähikaupassa. Nimittäin monet Suomessa israelilaisina tuotteina myytävät viinit, hedelmät tai kosmetiikkatuotteet on valmistettu siirtokunnissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia