Uskonto ei selitä arabinaisten oikeuksien polkemista
Vastoin yleistä luuloa uskonnolliset arabit suhtautuvat hyvin myötämielisesti naisten oikeuksien parantamiseen islamistissa maissa, tuore Gallupin tutkimus kertoo.
Arabimaita ravistellut kansannousuaalto on korostanut oikeudenmukaisemman yhteiskunnan vaatimusta ja täten myös naisten oikeuksien parempaa toteutumista.
Vastoin yleistä luuloa uskonnolliset arabit suhtautuvat hyvin myötämielisesti naisten oikeuksien parantamiseen islamistissa maissa, tuore Gallupin tutkimus kertoo.
Gallupin kyselyn After the Arab Uprisings: Women on Rights, Religion, and Rebuilding tarkoituksena oli testata uskonnon ja ihmisoikeuksien välistä yhteyttä erityisesti niissä maissa, joissa koettiin kansannousu viime vuonna.
Uskonnolliseksi tunnustautuvista arabeista 69 prosenttia suhtautui naisen oikeuteen hakea avioeroa suotuisammin kuin arabi, jolle uskonto ei ollut tärkeä. Ei-uskonnollisista arabeista 46 prosenttia suhtautui myötämielisesti ero-oikeuteen.
Tutkimuksen mukaan mitä koulutetumpi ja menestyneempi mies, sitä enemmän hän kannattaa naisten oikeuksien vahvistamista. Siitä huolimatta argumentit arabinaisten roolin minimoimiseksi yhteiskunnassa verhotaan usein uskonnolliseen retoriikkaan.
Länsimaissa tutkimustulos voi olla yllätys. Kauhutarinat pakkoavioliitoista sekä nyrkin ja hellan välissä olevista naisista ovat arkipäivää. Moni tietää, ettei esimerkiksi Saudi-Arabiassa nainen saa ajaa autoa.
Naisen huonon aseman typistäminen uskonnosta johtuvaksi on kuitenkin kapeakatseista. Kyseinen puhe leimaa samalla arabimaiden pääuskonnon islamin. Uskonto toki vaikuttaa asiaan, mutta myös kulttuuri, tavat, arvot ja normit, jotka muuttuvat usein yhteiskuntaakin hitaammin.
Naiset olivat aktiivisesti mukana arabimaailman kansannousuissa. Miehillä on nyt näytön paikka siinä, otetaanko naiset mukaan päätöksentekoon.
Kommentit
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia