Yksivuotias Etelä-Sudan kompuroi
Selvittämättömät ihmisoikeusrikkomukset, heikko talous ja humanitaarinen katastrofi laimentavat itsenäisyyden juhlintaa.
Etelä-Sudan juhli eilen yksivuotispäiväänsä, mutta juhlahumua himmentävät niin ihmisoikeusongelmat kuin köyhyyskin.
Avustusjärjestö Oxfamin mukaan maassa on meneillään pahin humanitaarinen kriisi sitten vuonna 2005 päättyneen sisällissodan. Nouseva polttoaineen ja ruuan hinta sekä heikko taloustilanne ovat ajaneet puolet maan 9,7 miljoonasta ihmisestä ruokapulan partaalle. Luku on yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.
Samaan aikaan taistelut Sudanin kanssa ovat vaikeuttaneet kauppaa ja ihmisten sekä tavaran liikkumista ja samalla elannon ansaitsemista.
Seurauksena maan inhimillinen kehitys on retuperällä. YK:n lastenrahaston UNICEFin mukaan Etelä-Sudan on yksi riskialttiimmista maista, joihin voi syntyä. Maan 6–17-vuotiaista 70 prosenttia ei ole koskaan ollut edes koulussa.
Myös ihmisoikeustilanne on heikko. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan mielivaltaiset pidätykset ja vangittuna pitäminen ilman oikeudenkäyntiä on yleistä, oikeusjärjestelmä ei toimi ja vakavat ihmisoikeusrikkomukset ovat selvittämättä. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan toimittajat sensuroivat itse itseään väkivallan pelossa.
Etelä-Sudan kuului aiemmin Sudaniin, jonka kanssa se kävi pitkän sisällissodan. Alkuvuonna 2011 järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen Etelä-Sudan itsenäistyi 9.7.2011. Maat eivät ole kuitenkaan päässeet sopuun rajasta eivätkä öljyvarojen jaosta. Siksi väkivalta jatkuu edelleen.
Oxfamin mukaan maalla on kuitenkin myös toivoa.
"Etelä-Sudan on yhä riippuvaisempi ruoka-avusta. Kuitenkin rauhan, tasapainoisen talouden ja tulevaisuuteen sijoittamisen avulla Etelä-Sudan olisi enemmän kuin kykeneväinen pärjäämään omillaan", järjestön tiedotteessa todetaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia