WWF: Valtioiden kitkettävä tehokkaammin salametsästystä
Nepalissa ei metsästetty viime vuonna yhtään sarvikuonoa, mutta monessa muussa maassa salametsästys rehottaa.
Heikko lainvalvonta useissa Aasian ja Afrikan maissa vaarantaa uhanalaiset elefantit, tiikerit ja sarvikuonot, WWF:n uudesta raportista selviää.
Raportissa arvioidaan 23:a maata, jotka ovat salakuljetusreitillä keskeisiä: joko lähtömaita, läpikulkumaita tai kohdemaita. Arvoinnissa vihreän värin saivat maat, jotka ovat huolehtineet säädöksien noudattamisesta ja suojelulain toimeenpanosta. Punaista ja keltaista tuli toimien laiminlyönnistä.
Heikosti pärjäsivät Afrikassa Kongon republikaaninen tasavalta, Kamerun ja Keski-Afrikka. Aasiassa keltaista ja punaista väriä saivat esimerkiksi Vietnam, Thaimaa ja Burma.
Vietnam on raportin mukaan yksi suurimmista sarvikuonon sarvien vastaanottajista.
"Vietnamin laiton sarvikuonon sarven kulutus ruokkii uhanlaisen lajin laajaa salametsästystä Afrikassa. Vietnamin on tunnustettava tämä ja ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin laittoman sarvikaupan pysäyttämiseksi", sanoo Elizabeth McLellan WWF:stä.
Kiina puolestaan ei ole tehnyt riittävästi elefanttien syöksyhampaiden myynnin pysäyttämiseksi. Kiinaan tulee noin 54 prosenttia Afrikan laittomasta norsunluusta.
Vihreän merkinnän saivat Intia ja Nepal, joissa on tutkimuksen mukaan tehty konkreettisia tekoja salametsästyksen pysäyttämiseksi. Nepalissa ei vuonna 2011 salametsästetty yhtään sarvikuonoa.
Elefanttien, tiikereiden ja sarvikuonojen osien myynti kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevassa CITES-sopimuksessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia