Hätäpuhelin auttaa poliisin uhreja Istanbulissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hätäpuhelin auttaa poliisin uhreja Istanbulissa

Lakimiehet vapaaehtoistyössä, todisteet usein ohikulkijan kännykkäkamerasta.

Mitä tehdä, jos poliisi on jo paikalla ja hätä vain pahenee? Istanbulissa ratkaisuksi on perustettu Apua, poliisi! -hätäpuhelin, johon voi valittaa virkavallan kovista otteista.

"Väärinkäytökset vankiloissa ja poliisikamarilla ovat olleet tiedossa, mutta järjestyksen valvojat ovat alkaneet käydä myös kaduilla liikkuvien kimppuun entistä hanakammin", rikosasianajaja Taylan Tanay sanoo.

Hän johtaa hätäpuhelimen perustanutta Edistyksellisten lakimiesten yhdistystä. Puhelimeen voi soittaa ympäri vuorokauden, ja joku 150 vapaaehtoisesta juristista lähtee tarvittaessa paikalle.

Linja perustettiin sen jälkeen, kun poliisit pamputtivat liikennerikkomuksesta epäilemänsä Ahmet Kocan kesäkuussa. Eräs ohikulkija videoi pieksemisen sekä uhrin vaimon huudot kännykällään, ja tapaus pääsi otsikoihin.

Koca on nostanut Tanayn avustamana syytteen poliisin raakuudesta. Poliisi väittää Kocan vastustaneen pidätystä. Tanayn mukaan vastasyytökset ovat näissä jutuissa tavallisia ja oikeus asettuu ”melkein aina” poliisin kannalle.

Hallitus kiistää

Tanay uskoo tilanteen kohenevan, kun yhä useammat tallentavat väkivaltaa kameroillaan ja tapaukset saavat julkisuutta. "Silloin pystymme entistä paremmin nostamaan juttuja poliisia vastaan."

Poliisin yltyneelle voimankäytölle nähdään useita syitä. Pääministeri Recep Tayyip Erdoğanin hallituksen arvellaan kosiskelevan kansallismielisiä äänestäjiä antamalla poliisille entistä vapaammat kädet.

Toisaalta Turkin ihmisoikeustilannetta arvostelleet eurooppalaiset näkemykset ovat menettäneet painoarvoaan.

Erdoğan kuittaa väitteet poliisin väkivaltaistumisesta "mustaksi propagandaksi". Hallitus korostaa, että Euroopan unionin vaatimuksesta poliisiasemille on asennettu kamerat ja kidutus on kielletty.

Sedat Selim Ayn valinta johtamaan terrorismin vastaista työtä Istanbulissa vahvisti käsitystä, että poliisien väkivalta jää yhä rankaisematta. Hänet on aiemmin tuomittu kidutuksesta ja haastettu kahdesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen raiskaukseen ja kidutukseen liittyneissä tapauksissa.

Hakattiin kotipihallaan

Hätäpuhelimen ensimmäisellä toimintaviikolla elokuussa avunpyyntöjä tuli 80, joista neljä luokiteltiin hätätilanteiksi.

Ensimmäisten autettujen joukossa oli viisikymppinen taksimies Serkis Yoğurtçu.

"Meillä oli vaimon kanssa riitaa kotona, ja joku kutsui poliisit paikalle. Poliisi laittoi minut saman tien käsirautoihin ja hakkasi minua. Lyöminen ja potkiminen jatkuivat sivukadulla lähellä poliisiasemaa", Yoğurtçu kertoo.

Hänen vaimonsa soitti hätäpuhelimeen, ja vapaaehtoinen lakimies kiiruhti poliisiasemalle. Tanayn mukaan juristin läsnäolo saa poliisit kohteliaiksi ja tarvittavat testit ja kokeet tehdään kunnolla.

Yoğurtçu on nostanut kanteen poliisia vastaan, mutta kohtaa tavanomaiset vastasyytökset, jotka voivat viedä hänet vankilaan.

Auttajatkin vaarassa

Hätäpuhelimen lakimiehetkään eivät aina säästy telomiselta. Sule Erdemiltä katkesi käsi ja kaksi sormea, kun hän yritti estää poliisia käymästä mieltään osoittaneiden tekstiilityöläisten kimppuun.

Syyskuussa juristit julkistivat listan Istanbulin pahimmista poliisiasemista. Kärkeen nousi turismin ja viihteen keskus Taksim.

Tanayn mukaan hätäpuhelimeen tulee soittoja myös poliiseilta, jotka pyytävät apua esimiesten kanssa nousseisiin laillisuuskiistoihin. Apua löytyy, hän vakuuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia