Amnesty: Tunisian ihmisoikeustilanteessa takapakkia
Syrjäytetyn presidentti Ben Alin jälkeinen ihmisoikeustilanteen kohentuminen on pysähtynyt nykyhallituksen aikana.
Tunisian ihmisoikeustilanteessa tapahtunut edistyminen presidentti Zine al-Abidine Ben Alin syrjäyttämisen jälkeen, on pysähtynyt nykyhallituksen aikana, Amnesty Internationalin tuore raportti arvioi.
Presidentti Ben Alin syrjäyttämisen jälkeen maan ihmisoikeustilanteessa tapahtui merkittävää edistystä, Amnesty toteaa. Väliaikaishallitus muun muassa ratifioi keskeisiä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja viranomaiset vapauttivat sekä poliittisia että mielipidevankeja. Myös lehdistön- ja yhdistymisvapautta helpotettiin.
Uusi hallitus ei kuitenkaan ole jatkanut uudistusten tiellä, mikä Amnestyn mukaan kyseenalaistaa Tunisian sitoutumisen ihmisoikeuksiin.
Viimeisten kuukausien aikana esimerkiksi ilmaisunvapautta on rajoitettu, toimittajia ja bloggaajia on pidätetty, hallituksen vastustajia vastaan on hyökätty ja tammikuussa julistettua hätätilaa on toistuvasti jatkettu, viimeksi lokakuun loppuun.
"Vaikka Tunisian viranomaiset ovat pyrkineet korjaamaan menneisyyden väärinkäytöksiä ja tekemään muutoksia, he eivät ole tehneet tarpeeksi. On huolestuttavia merkkejä siitä, että kipeästi kaivatut uudistukset voivat olla vaarassa", Amnestyn Suomen osaston vt. ihmisoikeustyön johtaja Anu Tuukkanen toteaa.
Tuukkasen mukaan Tunisian viranomaisten on taattava ihmisoikeuksien toteutuminen. "Uusi perustuslaki, joka viimeistellään tulevina kuukausina, näyttää, onko Tunisia aidosti sitoutunut ihmisoikeuksiin."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia