Egypti kypsynyt naisten ahdistelijoihin
Egyptiläisten mitta on tullut täyteen ja yhä useammat kiusaajat saavat miespartiot kimppuunsa.
Naisten ahdistelijat saavat nyt maistaa omaa lääkettään Egyptissä, kun naisten turvaksi perustetut partiot käyvät heidän kimppuunsa.
Kairon keskustassa kuvattu videopätkä näyttää, miten muodikas nuorukainen joutuu äkkiä miesjoukon ympäröimäksi. Miesten kirkkaanvihreissä puseroissa on seksuaalisen häirinnän vastaisen liikkeen tunnukset.
Uteliaiden ympäröimä nuorukainen saa nöyryyttävät rasvatahrat molempiin poskiinsa ja nuhdesaarnan käyttäytymisestään ennen kuin hänet päästetään menemään.
Ahdistelijoiden kiinniotot ovat yleistyneet Kairossa, ja jotkut saavat päälleen myös värisuihkun nuorten naisten vesipistooleista.
Juhla-aika innostaa
Muslimien tärkeimpiin juhliin kuuluvan eid al-adhan alkaminen lokakuun lopulla sai myös naisten häiritsijät tavallistakin sankemmin joukoin liikkeelle. Egyptin viranomaiset ilmoittivat pidättäneensä 172 epäiltyä miestä juhlan kahden ensimmäisen päivän aikana.
Minä näin ahdistelua -nimisen liikkeen perustajat arvioivat, että peräti 60 prosenttia juhlaa edeltävänä perjantaina Kairon keskustassa liikkuneista naisista joutui häirinnän kohteeksi.
Heitä varten perustettiin auttavia puhelimia, ja naisten turvaksi lähteneet vapaaehtoiset partioivat pahimmilla paikoilla. Aktivistien mukaan ahdistelijat liikkuvat usein jengeinä ja jopa 40 miehen ryhmän kerrotaan hyökänneen 50-päiseen tyttöjoukkoon.
Seksuaalinen ahdistelu on ollut pitkään Egyptin ongelma. Vuonna 2008 julkaistu Naisten oikeuksien keskuksen raportti kertoo, että 83 prosenttia egyptiläisistä ja 98 prosenttia ulkomaisista naisista on joutunut häirityksi ainakin kerran.
Käpälöinniltä ja ehdotuksilta eivät välty edes huiviin tai koko vartalon peittävään burqaan verhoutuneet.
Tahrirkin turvaton
Egyptin vallankumouksen aikana Tahririn aukion mielenosoituksiin osallistuneet naiset saivat osansa ahdistelusta, kun jotkut miehet käyttivät tungosta ja poliisien poissaoloa hyväkseen.
Osa toiminnasta oli spontaania, mutta aktivistien mukaan myös sittemmin syrjäytetyn presidentti Hosni Mubarakin väki kiusasi kapinaan liittyneitä naisia.
Egyptin uusi hallitus on ollut haluton puuttumaan naisten ahdinkoon, mutta tapausten yleistyminen sai pääministeri Hesham Qandilin lupaamaan lakien kiristämistä.
Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun kansallinen naisten neuvosto alkoi elokuussa järjestää partioita pääkaupungin naisten turvaksi.
Lokakuun lopulla viranomaiset lupasivat asentaa turvakameroita Kairon keskeisille paikoille. Ahdistelijoiden kuvat uhataan julkaista televisiossa ja internetissä.
Turvapartiointiin osallistuneet valittavat kuitenkin, että poliisia kiinnostavat enemmän heidän kuin häiriköiden henkilötiedot.
Naiset syrjäytettiin
”Demokratia ei toimi ilman tasa-arvoa, mutta naiset on syrjäytetty joka tasolla”, egyptiläinen naisten oikeuksien puolustaja Azza Kamel sanoo.
Egyptin naiset saivat äänioikeuden vuonna 1956, mutta viime vuoden vaaleissa heitä valittiin alahuoneeseen vain 8, kun miehiä on 500. Ennen vallankumousta naiskansanedustajia oli yli 60.
35-jäsenisen hallituksen ministereistä on naisia 2, hekin perintönä edellisestä kokoonpanosta.
Kamelia huolestuttaa perustuslain uudistus, joka uhkaa kaventaa naisten oikeuksia avioerossa ja huoltajuudessa. Myös naisten sukuelinten silpomisen salliminen ja avioliittoiän alentaminen 18:sta 9 vuoteen ovat esillä.
Teksti:Cam McGrath
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia