Asiantuntija lyttää seksin oston kriminalisoinnin hyödyt
Myös järjestöt vastustavat oikeusministerin esille nostamaa seksin oston täyskieltoa.
Seksin ostamisen kieltävä laki on epäonnistunut Ruotsissa, vaikka sitä on väitetty menestystarinaksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan laki ei ole täyttänyt tavoitettaan prostituution vähentämisessä, vaan siitä on seurannut seksityöntekijöille merkittävästi lisää ongelmia ja väkivaltaa.
Lain tavoitteena oli myös lisätä kunnioitusta naisia kohtaan. Käytännössä se on lisännyt ja vahvistanut negatiivisia asenteita seksityöntekijöitä kohtaan, kertoo Cambridgen yliopistossa tarkastettavana oleva tutkimus.
Tutkimuksen tehnyt Jay Levy vieraili keskiviikkona Pro-tukipiste ry:n, Vasemmistonuorten ja kansanedustaja Anna Kontulan järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.
Myös ruotsalaisen Rose Alliance -järjestön selvityksien mukaan laki on ollut hyödytön seksityöntekijöiden kannalta. "Ainoa hyvä asia, joka seksin ostamisen kieltävästä laista on seurannut Ruotsissa on se, että osa seksityöntekijöistä on voinut nostaa hintojaan", totesi niin ikään Helsingissä vieraillut Pye Jakobsson, joka on entinen seksityöntekijä ja järjestöaktiivi.
Jakobsson antaa sapiskaa myös Ruotsin hallituksen teettämälle selvitykselle, jonka mukaan lailla olisi ollut positiivisia vaikutuksia prostituutioon. Jakobssonin mukaan selvitystä varten ei kuultu seksityöntekijöitä kuten ei lain valmistelussakaan.
Seksin oston kriminalisointi nousi otsikoihin oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin linjattua, että oston täyskieltoa harkitaan myös Suomessa. Henriksonin kannalle on asettunut Helsingin Sanomat todeten perjantain pääkirjoituksessaan, että "kattava täyskielto antaa entistä paremmat mahdollisuudet suojella ihmiskaupan ja parituksen uhreja". Pääkirjoituksessa viitataan myös täyskiellosta Ruotsissa saatuihin hyviin tuloksiin.
Nykyisellään Suomen rikoslaki kieltää seksin ostamisen ihmiskaupan tai parituksen kohteena olevalta seksityöntekijältä. Seksikauppa julkisella paikalla on kielletty järjestyslain nojalla. Helsingin Sanomien mukaan näillä säädöksillä ei ole kyetty suojelemaan kaikkein heikoimpia rikoksen näyttövaikeuksien takia.
Suomessa kansalaisjärjestöt vastustavat seksin oston kieltävää lakia. Sexpo-säätiön mielestä seksityön säätely ei ole rikoslain asia. Mielivaltaisten sääntöjen sijaan lain pitäisi kieltää ainoastaan seksityöntekijöihin kohdistuva riisto ja kaltoinkohtelu mukaan lukien ihmiskauppa, toteaa järjestö keskiviikkona julkistamassaan kannanotossa. Pro-tukipiste puolestaan toteaa toteaa, ettei seksin yleiskiellon vaikutuksista ihmiskaupan vähentymiseen ole riittävää ja luotettavaa näyttöä.
Pro-tukipisteen tiedottajan Vaula Tuomaalan mukaan Helsingin Sanomien "pääkirjoituksen argumentoinnin taso on pettymys", eikä osoita maan suurimmalta päivälehdeltä vaadittavaa lähdekritiikkiä.
Seksin ostokiellon tuloksia
- Jay Levyn tutkimuksen mukaan seksin ostotilanteiden tultua Ruotsissa poliisivalvonnan kohteeksi, seksikauppa siirtyi pois julkisesta tilasta. Prostituution vähenemisestä kokonaisuudessaan ei ole näyttöä.
- Seksityöntekijät ovat tutkimuksen mukaan kohdanneet väkivaltaa aiempaa useammin lain tultua voimaan. Kiinnijäämisen pelko lisää ostajien stressiä, joka voi purkautua väkivaltana. Paljastumisen riski saa ostajat salaamaan henkilöytensä, minkä takia heitä ei väkivaltatilanteiden jälkeen pystytä jäljittämään.
- Ruotsissa vuonna 1999 voimaan tulleen lain tarkoitus oli myös viestiä kansalaisille naisten kunnioittamisen puolesta. Sekä Levyn tutkimuksen että Jakobssonin Rose Alliance -järjestön selvitysten mukaan laki on lisännyt stigmatisointia, jonka seurauksena seksityöntekijät ovat ajautuneet marginaaliin ja altistuneet hyväksikäytölle. Lisäksi seksityöntekijöiden omaa toimijuutta vähätellen heidät on suljettu pois yhteiskunnallisesta keskustelusta, sanoo Levy.
- Seksityöntekijöillä on tutkimuksen mukaan myös aiempaa enemmän lastenhuoltajuuskiistoja ja ongelmia vero- ja maahanmuuttajaviranomaisten kanssa. Myös kotirauhan häirintä poliisin taholta on lisääntynyt.
- Aloitteet, joilla seksityön haittoja voitaisiin vähentää, on Levyn mukaan torpattu Ruotsissa väittäen niiden kannustavan seksityöhön. Esimerkiksi opas, joka sisälsi ohjeita turvalliseen seksikaupankäyntiin, jätettiin julkaisematta, koska pelättiin sen saavan nuoret tytöt pitämään seksityötä varteenotettavana ammattina.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia