Amnesty: Siirtolaistyöntekijöiden riistäminen Italiassa systemaattista
Italian maahanmuuttopolitiikka on tehotonta ja johtaa siirtolaisten hyväksikäyttöön, järjestö arvioi.
Siirtolaistyöntekijöiden hyväksikäyttö on yleistä Italiassa. Afrikasta ja Aasiasta tulevat työntekijät työskentelevät maassa tyypillisesti kausityöntekijänä maatalousalalla, selviää Amnesty Internationalin tekemästä selvityksestä.
"Lopputulos siirtolaistyöntekijöille on usein: palkat selvästi alle kotimaisen minimin, mielivaltaisia palkkojen alennuksia, viivästyksiä palkanmaksuun tai ei palkkaa lainkaan ja pitkät työajat. Ongelma on sekä laajaa että systemaattista", sanoo järjestön tutkija Francesca Pizzutelli.
Italian maahanmuuttajapolitiikka perustuu Amnestyn mukaan kiintiöihin ja oleskeluluvan saamiseen tarvitaan kirjallinen työsopimus. Siirtotyöntekijöiden tarve on kuitenkin kiintiöitä suurempi. Järjestön mukaan järjestelmä on tehoton ja se lisää työntekijöiden hyväksikäytön riskiä.
Italiassa laiton maahantulo ja oleskelu on kriminalisoitu, mikä leimaa kausityöntekijöitä ja lisää muukalaisvihaa, järjestö arvioi. Tämä vaikeuttaa työntekijöiden mahdollisuutta puuttua huonoon kohteluun. Viranomaisille valittavat usein pidätetään ja karkotetaan maasta.
Vuonna 2011 ulkomaalaisia arvioitiin olevan Italiassa 5,4 miljoonaa, eli lähes 9 prosenttia väestöstä. Arvioiden mukaan noin puoli miljoonaa siirtolaista asuu maassa ilman päteviä asiakirjoja tai kausittaisena työntekijänä.
Amnesty International on kehottanut Italiaa uudistamaan lakejaan, joilla turvattaisiin siirtolaistyöntekijöiden oikeudet.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia