Puola kieltää muuntogeenisten kasvien viljelyn | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puola kieltää muuntogeenisten kasvien viljelyn

Puola siirtyy kahdeksan muun EU-maan joukkoon kieltämällä geenimuunneltujen lajikkeiden viljelyn.

Puola on päättänyt asettaa valtakunnallisen kiellon aiemmin turvalliseksi luokiteltujen geenimuunneltujen lajikkeiden viljelyyn alkaen 28. tammikuuta. Puola on kahdeksas EU-maa, joka on lähtenyt mukaan maakohtaiseen kieltoon.

Puolan pääministeri Donald Tusk esitti viljelykieltoa kahdelle kasville; BASF-kemikaaliyhtiön Amflora-perunalajikkeelle ja Monsanto-yhtymän kehittämälle MON 810 -maissille. Kieltoa on perusteltu kasvien aiheuttamalla ympäristöriskillä.

Euroopan elintarvikevirasto EFSA on todennut lajikkeet turvallisiksi, ja lajikkeet ovat ainoat geenimanipuloidut lajikkeet joiden kaupallinen viljely on sallittua EU:ssa.

Puolan valtionjohdon mukaan Amflora ja MON 810 voivat kuitenkin olla haitallisia, koska ne saattavat ristipölyttyä tavallisten kasvien kanssa ja maissin siitepölyä saattaa päätyä hunajaan.

Greenpeacen Puolan jaosto otti uutisen vastaan tyytyväisenä, mutta esitti myös huolensa EU-komission mahdollisista yrityksistä kaataa kielto ja puutteellisesta kiellon noudattamisesta.

Puolan ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun Amflora- ja MON 810- lajikkeiden EU-hyväksyntä astui voimaan. EU:n jäsenmailla ei ole oikeutta estää viljelyä jos tuote on saanut EU-hyväksynnän, paitsi jos jäsenmaalla on esittääriittävä tieteellinen peruste viljelykiellolle.

Puolan lisäksi geeniviljelyn ovat kieltäneet Itävalta, Ranska, Saksa, Unkari, Luxemburg, Kreikka ja Bulgaria. Amfloran turvallisuutta on kyseenalaistettu muun muassa sen antibiooteille vastustuskykyisen geenin takia, jonka leviäminen voisi olla haitallista ihmisen terveydelle.

Amflora Suomessa

Myös Suomessa on kiistelty Amfloran viljelemisestä. Perunalajiketta on koeviljelty Lammilla. Amflora-peruna on hyvin tärkkelyspitoinen ja sitä voidaan käyttää paperinvalmistuksessa sideaineena, mutta sitä ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi. Perunaa on suunniteltu käytettäväksi myös rehuna.

Artikkelia on muokattu 15.1.2013.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia