Mun rajat opettaa nuorille seksuaalioikeuksia
Amnestyn 13-18 vuotiaille nuorille suunnattu opetusmateriaali opettaa kunnioittamaan omia ja toisten oikeuksia sekä kertoo, kuinka omalla toiminnalla voi edistää niiden toteutumista.
Mitä teen, jos bussissa vieras ihminen laittaa käden polvelleni? Miten tapaan nettitutun? Kuinka lähelle toinen saa tulla? Amnestyn Mun rajat -opetusmateriaali tutustuttaa nuoret seksuaalioikeuksiin. Uudistettuun opetusmateriaaliin voi tutustua Educa-messuilla Helsingissä 25.–26.1.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Mun rajat -opetusmateriaalin keskeinen viesti on, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus on jokaiselle kuuluva ihmisoikeus. Opetusmateriaali on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille eli yläkoulujen ja toisen asteen oppilaille. Se sisältää 15 toiminnallista harjoitusta sekä neljä valmista tuntisuunnitelmaa.
"Mun rajat -tuntien tavoitteena on opettaa nuoria kunnioittamaan omia ja toisten oikeuksia sekä kertoa, kuinka omalla toiminnalla voi edistää niiden toteutumista. Haluamme rohkaista nuoria keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä stereotypioista ja normeista", kertoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeuskasvatuksen koordinaattori Maarit Pihkala.
Koulutuspaketti sisältää sananselityskortteja, joita pelatessa joutuu selittämään sanoja kuten homo ja huora. Tällöin nuoret joutuvat miettimään termejä, joita he heittävät arkisissa tilanteissa ajattelematta, mitä ne oikeasti tarkoittavat.
Selitettävien sanojen joukossa ovat myös grooming ja stalkkaus. Uudistetun opetusmateriaalin yhtenä tavoitteena onkin kehittää nuorten taitoja toimia verkossa.
"Sosiaalinen media ja internet ovat tuoneet nuorten elämään uudenlaisia ilmiöitä. On tärkeää, että he osaavat suojella itseään verkossa, välttävät turhia riskejä ja toisaalta kantavat vastuun toiminnastaan myös verkossa", Pihkala korostaa.
Mun rajat -opetuspaketti on myynnissä Amnesty Store -verkkokaupassa. Hinta 15 e + postikulut. Materiaalin voi myös ladata maksutta osoitteesta amnesty.fi/munrajat. Materiaaliin voi tutustua Educa-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 25.–26.1. Amnestyn osastolla 2f58b.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia