Malawin naispresidentti vaikeuksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malawin naispresidentti vaikeuksissa

Talousahdinko ja edeltäjän kehno perintö kalvavat Joyce Bandan suosiota.

Hän on alentanut palkkaansa, luvannut uudistuksia ja kohentanut suhteita tukijoihin, mutta silti Joyce Bandalla on kova urakka pysyä Malawin presidenttinä ensi vuoden vaaleissa.

Banda nousi Malawin johtoon viime huhtikuussa varapresidentin paikalta, kun presidentti Bingu wa Mutharika kuoli äkillisesti. Jo sitä ennen Bandasta oli povailtu vuoden 2014 vaalien voittajaa.

Mutharikan virheiden ja talousahdingon seurauksena Banda on joutunut kiristämään kukkaronnyörejä ja menettänyt suosiotaan.

Malawi kuuluu maailman tiheimmin asuttuihin ja vähiten kehittyneisiin maihin. 15 miljoonasta asukkaasta 65 prosenttia on kansallisen köyhyysrajan alla, ja 1,4 miljoonaa lasta tekee työtä.

Tuki ja tulot romahtivat

Kehitysapu on perinteisesti muodostanut jopa 40 prosenttia Malawin budjetista. Mutharikan ihmisoikeusloukkaukset ja itsepäisyys saivat tukijat leikkaamaan rahoituksen alle puoleen.

Samaan aikaan Malawin tulot tärkeimmästä vientituotteestaan tupakasta puolittuivat vuoden 2010 tasosta.

Banda joutui aloittamaan ankaran kulukuurin palauttaakseen avunantajien suosion. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan Christine Lagarden tammikuinen vierailu Malawissa ei lisännyt Bandan omaa kannatusta.

Banda oli jo aiemmin devalvoinut Malawin kwachan 49 prosentilla, nostanut polttoaineiden hintoja kolmesti ja karsinut niiden tukiaisia.

Köyhimmät kärsivät

"Devalvaatio puolitti ansioni, mutta hinnat jatkavat nousuaan", peruskoulunopettaja Shadreck Kumwembe valittaa. Hän ansaitsee alle 75 eurosenttiä päivässä eikä ole saanut palkkaa kolmeen kuukauteen.

Joulukuun inflaatio kiipesi Malawissa 33,3 prosenttiin, kun ennuste viime vuodelle oli 18 prosenttia.

Elinkustannuksia seuraavan tutkimuslaitoksen mukaan kuuden hengen kaupunkilaisperhe tarvitsee nyt ruokaan 150 euroa kuukaudessa. Minipalkka on kuitenkin 15 euroa kuussa.

Pian Lagarden vierailun jälkeen Malawin kolmessa suurimmassa kaupungissa järjestettiin ensimmäiset laajat mielenosoitukset Bandaa ja IMF:n "vääriä reseptejä" vastaan.

"Lagarden vaatimus leikkausten jatkamisesta osoittaa, miten pihalla IMF on todellisuudestamme", protestiin osallistunut virkamies James Chivunde sanoo.

Tuskien taival

Moni mielenosoittaja kaipaili edesmennyttä presidenttiä, joka ei suostunut devalvoimaan.

IMF:n Lagarde kuitenkin vakuuttaa, että Malawi on nyt oikealla tiellä ja käänne parempaan tulee, kun sijoittajat palaavat.

Malawin yliopiston taloustieteen professori Ben Kalua myöntää äkkikäännöksen mahdottomaksi. Hän perää talouspolitiikkaa, jossa kasvun hedelmät hyödyttävät myös köyhimpiä ja turvaverkot vahvistuvat.

"Olemme käynnistäneet ruokaa työtä vastaan -ohjelmia, jotta köyhimmät selviäisivät uudistusten sivuvaikutuksista", talousministeri Ken Lipenga puolustautuu.

Bandan mahdollisuudet jatkaa vyönkiristystä riippuvat helmikuussa kokoontuvasta parlamentista. Napina voimistuu omankin puolueen riveissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia