Näkökulma: Hurskas kuolemankauppias
Suomi tukee yhtä maailman autoritaarisimmista hallinnoista, koska pitää suhteita Yhdysvaltoihin tärkeämpänä kuin ihmisoikeuksia.
Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin Kepan verkkokolumnina. Lue lisää täältä.
Kansan Uutiset kertoi kuluvalla viikolla tunnetun saudisaarnaajan raiskanneen ja tappaneen raa'asti 5-vuotiaan tyttärensä. Syyksi ilmoitettiin, että isä epäili lapsen neitsyyttä. Tyttö oli raiskattu ennenkin.
Saudi-Arabiassa erityisesti naisjärjestöt kohisivat vähäisestä rangaistuksesta, joka oli muutama kuukausi vankeutta ja verirahat tytön äidille. Kuolemantuomio henkirikoksesta ei maassa ole tavaton rangaistus, mutta maan lakien mukaan lapsen tai vaimon murhasta ei sellaista voi langettaa.
Suomessa kuvatunlaiset hirviömäisyydet kaapataan välittömästi keppihevosiksi islaminvastaiselle propagandalle — jonka voisi pikemminkin kuvitella vahvistavan vastustettavaansa. Keskustelupalstojen tee-se-itse-antropologit riehaantuvat syyttämään koko islamin uskoa, kaikkia muslimeita ja jotain sellaista epämääräistä kuin "kulttuuria". Meillä päinhän ei totta vie lapsille tällaista tehdä?
***
Kiihkoileva epäkeskustelu ja mouhoaminen aiheen vierestä unohtaa kohteliaasti sen, että Suomi valtiona tukee Saudi-Arabian teokraatista diktatuuria. Reilu vuosi sitten valtio-omisteinen Patria vei valtioneuvoston siunauksella kranaatinheittimiä Saudi-Arabiaan yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa. Tuolloin asekaupasta puhuttiin arvoltaan Suomen 2000-luvun suurimpana.
Ei, en ole Saudi-Arabian asiantuntija, mutta kyllä, tiedän maan olevan teokratia ja diktatuuri. Tiedän myös, ettei Suomi ole kumpaakaan. Siksi Suomen pitäisi myös toimia niin, ettei se tue maita, joiden demokratia- ja ihmisoikeustilanne on niin surkea kuin Saudi-Arabiassa. Vaan ei, maamme katsoi parhaaksi toimia vastoin virallista ulkopoliittista linjaansa. Tämän huomasivat paitsi suomalaiset Lähi-idän asiantuntijat, myös johtavat eurooppalaiset aseviennin tutkijat.
Oli ikävä todeta, että myös osa ay-liikkeestä lobbasi asekauppaa. Työllisyys on toki tärkeää, mutta onko se niin tärkeää, että sitä voidaan tukea myymällä aseita maihin, jotka käyttävät niitä omia — vapauksiaan vaativia — kansalaisiaan vastaan? Lähialueiden konflikteista nyt puhumattakaan.
***
Saudi-Arabiassa naisen ja työläisen asema ei ole paljon koiraa kummempi. Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen mukaan naisten osallistuminen työelämään on heikkoa, lapsityövoimaa käytetään, kotiapulaiset ovat käytännössä orjan asemassa eikä järjestäytymisoikeuksia ole. Jotenkin sitä olisi toivonut solidaarisuuden ulottuvan ay-liikkeessä keskusta laajemmalle. Saudi-Arabiassa ei ole ay-liikettä, joka voisi näitä valintoja tehdä — rahat vai henki.
Patrian asekaupat taputeltiin jo toista vuotta sitten. Päätetty, sillä hyvä ja meni jo, miettii moni ja ihmettelee, mitä tekemistä kaupankäynnillä on raiskatun ja murhatun pikkutytön kanssa. Niiltä, joille asian hahmottaminen tuntuu olevan hankalaa, voisi vain vähän kärjistäen kysyä: olisiko okei esiintyä suurena humanistina ja sitten myydä nyrkkirauta ja ysimillinen naapurin äijälle, jonka tietää pahoinpitelevän vaimoaan ja lapsiaan? Jostainhan hän ne kuitenkin saisi, vai miten se meni.
Suomi tukee yhtä maailman autoritaarisimmista hallinnoista, koska pitää suhteita Yhdysvaltoihin tärkeämpänä kuin ihmisoikeuksia. En usko olevani kovasti väärässä olettaessani, että moni nyt Saudi-Arabian raakuuksia kauhistelevista puolusti innolla asekauppaa samaiselle hallinnolle vuosi sitten.
Jos ei pidä siitä, mitä saudisaarnaajan tyttärelle tapahtui, ei minkään logiikan mukaan voi pitää oikeana tämän mahdollistavan hirmuvallan tukemista väkivallan keinoin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia