Todistajat kuolevat Kosovossa
Kosovossa todistajat ovat vaarassa ennen oikeudenkäyntiä, sillä kun todistaja kuolee, myös hänen todistuksensa saatetaan hylätä, kertoo Sara Vainio.
Tämä juttu on julkaistu alunperin Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen Utain-viikkolehdessä. Lue lisää täältä.
Euroopan unioni rakentaa Kosovoon toimivaa oikeusjärjestelmää kouluttamalla maan aloittelevia tuomareita. EU:n tuomarit päättävät herkimpien ja vaikeimpien juttujen tuomioista. Nyt projekti on vaarassa päättyä, vaikka apua tarvitaan kipeästi.
Suomalainen tuomari Martti Harsia, 64, aloitti työnsä Kosovossa kolme vuotta sitten. Hän on selvitellyt sotarikosten lisäksi miljoonien eurojen katoamista sekä verikostoja. Harsian mukaan todisteita hylätään Kosovossa vetoamalla siihen, ettei puolustus voi kysyä todistajalta kysymyksiä:
"Todistajan kuolema voi siis kaataa koko syytteen, jos kysymyksiä ei ole päästy esittämään."
Silminnäkijä ei aina riitä tuomioon
Eräässä Harsian jutussa on todistajana sodassa Kleckan vankileiriä vartioinut Agim Zogaj. Työssään Zogaj piti päiväkirjaa. Hän kirjasi ylös joukkosurmien paikkoja, tekijöitä ja tekotapoja. Jotkut vangit ammuttiin ja toisilta lyötiin viikatteella kaula poikki. Tekijät hän mainitsee nimeltä.
Sodan loputtua Zogaj luovutti päiväkirjansa ja kertoi tapahtumista oikeudelle. Ruumiit löytyivät vartijan osoittamista paikoista, ja vammat vastasivat tarkalleen hänen kertomuksiaan. Zogaj antoi asiasta monta virallista lausuntoa, joita myös syytettyjen avustajat pääsivät kuuntelemaan.
Hiukan ennen oikeudenkäyntiä tämäkin todistaja tappoi itsensä. Syytettyjen lakimiehet järjestivät heti todisteet hylättäväksi. Syyttäjän juttu oli todisteiden puuttuessa sirpaleina, mutta hän valitti asiasta korkeimpaan oikeuteen. Siellä Harsia kollegoineen pyörsi päätöksen enemmistöasemansa turvin.
"Mielestämme syytetyn puolella oli mahdollisuus kysymyksien tekoon ennen todistajan kuolemaa, joten todisteita voi käyttää."
Ratkaisua odotetaan vuosikausia
Nyt Kleckan vankileirin oikeusjuttu lähtee uudestaan käyntiin Kosovon alimmassa oikeudessa. Harsia arvelee, että jos paikalla sattuu olemaan EU-tuomareita, Zogajin todistus otetaan käyttöön. Ratkaisua ei silti voi pitää itsestään selvänä.
"Varmaankin tämä asia tulee jonakin päivänä korkeimpaan oikeuteen uudestaan. Sitä en tiedä, ketkä ovat silloin tuomareina."
EU aikoo lopettaa aktiivisen osallistumisen Kosovon oikeudessa ensi vuonna. Paikallisen oikeuden käsittelyyn on tulossa elinkauppaa, valtavan mittaluokan korruptiotapauksia ja lisää sotarikoksia. Harsian pesti päättyy jo nyt, vaikka työsarkaa hänen mielestään riittäisi:
"Ihmiset pelkäävät todistaa. Tällaisessa yhteiskunnassa on vaikea järjestää todistajille suojelua."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia