Tyynenmeren saaret syrjässä tiedon valtatieltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyynenmeren saaret syrjässä tiedon valtatieltä

Kännykkä on useimmilla, mutta hinta jarruttaa netinkäyttöä, kirjoittaa Catherine Wilson.

(IPS) -- Vanuatussa on neljännesmiljoona asukasta, joista internetiä käyttää seitsemän prosenttia. Netin Nuoret korruptiota vastaan -keskusteluryhmään on liittynyt jo 700 jäsentä.

Tyynimeri peittää kolmasosan maapallon pinta-alasta, ja saaria on enemmän kuin muissa merissä yhteensä. Saarilla asuu kymmenen miljoonaa ihmistä.

Ranskan Polynesian asukkaista nettiyhteys on joka toisella ja fidžiläisistä joka neljännellä. Kiribatissa osuus on vain 10 ja Salomonsaarilla 6 prosenttia. Perää pitää Papua-Uusi-Guinea 2 prosentilla.

Facebookin suosio on kasvussa, mutta toistaiseksi sinne on liittynyt vain puolet esimerkiksi Vanuatun netinkäyttäjistä.

Kännykkä valloitti

Matkapuhelin on valloittanut jo Tyynenmeren saariston. Käynnykkävälitteinen nettiyhteys on tarjolla Cookinsaarilla, Fidžissä, Papuassa, Samoassa, Tongassa ja Vanuatussa.

Pacific Institute of Public Policy -laitoksen (Pipp) tuore selvitys paljastaa, että Vanuatun kotitalouksista 96 prosenttia omistaa kännykän, mutta 72 prosenttia vastaajista ei ole koskaan käyttänyt nettiä.

Teleyhteydet ovat saarilla paljon kalliimpia kuin esimerkiksi Australiassa. Moni valtio vasta suunnittelee merenalaisten valokuitukaapelien hyödyntämistä.

Hidas nettiyhteys haukkaa helposti kymmenesosan keskituloisen kuukausipalkasta. Salomonsaarilla osuus hyppää 86 prosenttiin, ja Papuassa laajakaista maksaa 1,5 keskikuukausipalkan verran.

Radio avuksi

Papua-Uudessa-Guineassa asuva Deni ToKunai pitää suosittua nettiblogia. Hänen mukaansa kännykkävälitteinen nettiyhteys on ratkaisu teknisiin ongelmiin, mutta pienituloisille suurin este on sen kalleus.

ToKunai kasvatti yleisöään merkittävästi, kun hänet kutsuttiin keskustelijaksi Papuan yleisradion aamuohjelmaan.

"Vaikka netinkäyttö yleistyy Papuassa, sitä ei voi vielä verrata radioon, joka on saaren suosituin media", bloggari myöntää.

Pippin tutkimuksen mukaan saarelaiset ovat alkaneet pitää netissä "kyläkokouksia", joissa voi valittaa korruptiosta ja muista epäkohdista.

Papuassa ja Vanuatussa tällaisiin ryhmiin on kertynyt noin 10 000 osanottajaa. Päättäjät kuitenkin loistavat poissaolollaan sosiaalisessa mediassa, Pipp havaitsi.

Pelkkä puhe ei riitä

"Nettikeskusteluilla saadaan enemmän tulosta, jos ne yhdistyvät perinteisiin poliittisen toiminnan muotoihin", Pippin johtaja Derek Brien arvioi.

Vanuatussa Nuoret korruptiota vastaan -keskusteluryhmä syntyi sosiaaliseen mediaan. "Pian kävi selväksi, että pelkän puhumisen sijasta tarvitaan toimintaa", järjestön puheenjohtaja Linda Rokrok sanoo.

Ryhmä järjestää valistustilaisuuksia, ja viime lokakuun vaalien alla sen teatteriryhmä kiersi eri puolilla maata. Ryhmä on myös kerännyt nimiä vetoomukseen, joka vaatii Vanuatun hallitusta toteuttamaan YK:n korruptionvastaisen sopimuksen velvoitteet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia