Puhtaat vaatteet –verkoston aktivistit massapyörtyivät Kampin Narinkkatorilla Helsingissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Puhtaat vaatteet –verkoston aktivistit massapyörtyivät Kampin Narinkkatorilla Helsingissä

Suomen Puhtaat vaatteet -verkosto järjesti keskiviikkona tempauksen Kampin Narinkkatorilla Helsingissä, jossa aktiivit "massapyörtyivät".

Maanantaina 18.2. alkoi Puhtaat vaatteet -kampanjaverkoston tempausviikko, jolla herätetään keskustelua etenkin kambozdalaisten vaatetyöläisten huonoista työoloista ja tuetaan heidän vaatimustaan elämiseen riittävästä palkasta.

Sadat vaatetehdastyöntekijät pyörtyivät uupumuksesta viime vuonna Kambodzassa. Minimipalkka Kambodzassa on noin 60 euroa kuussa, eikä se riitä elämiseen, minkä vuoksi työntekijät joutuvat jatkuvasti tekemään ylitöitä.

Ensi viikolla Kambodzassa alkavat neuvottelut minimipalkan korottamisesta, ja tempauksia työntekijöiden tukemiseksi järjestetään ympäri Eurooppaa.

Massapyörtyminen toteutettiin flash mob -hengessä niin, että kun ensimmäinen Puhtaat vaatteet -aktiivii "pyörtyi" Narinkkatorilla Kampin ostoskeskuksen edustalla klo 16, niin muut seurasivat perässä. Katso video täältä!

Puhtaat vaatteet -kampanjaverkoston toimintaviikolla herätetään keskustelua etenkin kambodzalaisten vaatetyöläisten huonoista työoloista ja tuetaan heidän vaatimustaan elämiseen riittävästä palkasta.

Tekstiilityöläiset vaativat 112 euron minimipalkkaa

Kambodzan tekstiilityöntekijöiden liitto vaatii 112 euron vähimmäispalkkaa kuussa.

Kuluttajat ja aktivistit ympäri Eurooppaa kampanjoivat tällä viikolla kaduilla ja sosiaalisessa mediassa, jotta suuret vaateketjut tukisivat Kambodzan tekstiilityöntekijöiden vaatimusta korottaa vähimmäispalkkaa.

Puhtaat vaatteet -kampanja kerää vetoomukseen allekirjoituksia, jotta suuret vähittäismyyjät tiedostaisivat aliravitsemuksesta ja köyhyydestä kärsivien työntekijöiden ja lasten karmaisevan todellisuuden. Vetoomuksessa kehotetaan vaatemerkkejä tukemaan työntekijöiden vähimmäispalkan korottamista Kambodzan tuotantolaitoksissa.

Vetoomus löytyy osoitteesta: livingwage.cleanclothes.org

Neuvottelut alkavat ensi viikolla

Kambodzan tekstiilialojen ammattiliitot neuvottelevat ensi viikolla vähimmäispalkan korottamisesta maan hallituksen ja teollisuuden edustajien kanssa. Paikallisen ammattiliiton mukaan Kambodzan tekstiilityöntekijöiden nykyinen vähimmäispalkka ei riitä kattamaan nousevia elinkustannuksia. Yli 90 prosenttia Kambodzan tekstiilityöntekijöistä on naisia iältään 18–35 vuotta. Monet heistä elättävät lapsiaan ja perhettään hyvin pienellä palkalla, he kärsivät aliravitsemuksesta ja elävät äärimmäisessä köyhyydessä.

"Ruoan ja polttoaineen hintojen nousun vuoksi työntekijät elävät köyhyydessä", paikallisen tekstiilialojen ammattiliiton varapuheenjohtaja Athit Kong sanoo.

Viime syksynä julkaistun, H&M:n tuotantoa Kambodzassa käsittelevän ruotsalaisen dokumentin seurauksena H&M:n edustajat myönsivät useaan kertaan, että Kambodžan tekstiilityöntekijöiden palkat ovat liian alhaiset ja tarvetta vähimmäispalkan korottamiselle on. H&M on myös todennut, että työntekijöiden pitää pystyä elämään palkallaan, ja vähimmäispalkan kuuluu taata riittävä toimeentulo.

"Suuret vaateketjut toistavat, että vähimmäispalkkojen korottaminen on ainoa reilu tapa saada palkkatasoa nousemaan. Nyt niiden on tartuttava tilaisuuteen ja toimittava", Jeroen Merk kansainvälisestä Puhtaat vaatteet –kampanjasta sanoo.

"Vetoamme H&M:n kaltaisiin muotiketjuihin, jotta ne siirtyisivät sanoista tekoihin ja tukisivat merkittävää palkankorotusta, jonka avulla Kambodzan työntekijät voivat nousta köyhyydestä."

Merkittävä määrä Gap, Zara ja Levi's -vaateketjujen tuotteista tuodaan myös Kambodžasta. Tämän vuoksi Puhtaat vaatteet -kampanja kehottaa myös näitä yrityksiä tukemaan neuvotteluita.

Osana elämiseen riittävää palkkaa vaativaa aloitetta Puhtaat vaatteet -kampanja jatkaa H&M:a painostamista, jotta yritys ryhtyisi pitkän aikavälin toimenpiteisiin elämiseen riittävän palkan takaamiseksi hankintaketjuissaan. Kampanja vaatii H&M:a ottamaan käyttöön konkreettisen toimintasuunnitelman, jossa määritellään aikarajat ja tavoitteet.

Puhtaat vaatteet on osa kansainvälistä Clean Clothes Campaign -kampanjaverkostoa. CCC on toiminut Euroopassa vuodesta 1989. Puhtaat vaatteet pyrkii parantamaan vaatetus- ja urheiluvaateteollisuudessa työskentelevien työntekijöiden oloja. Kansainvälinen CCC kouluttaa ja mobilisoi kuluttajia, lobbaa yrityksiä ja hallituksia sekä tarjoaa suoraa solidaarisuustukea työntekijöille näiden kamppailussa oikeuksiensa ja parempien työolojen puolesta.

Verkkosivut: www.puhtaatvaatteet.fi

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia