Selvitys: Haitalliset vieraslajit 'tikittävä aikapommi'
Vieraslajeista on useimmiten vain haittaa, eivätkä alkuperäislajit sopeudu elämään niiden kanssa, sanotaan uudessa selvityksessä.
Vieraslajien tunkeutuminen luontoon on tikittävä aikapommi, varoittivat luonnonsuojelujärjestö Birdlife ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto Euroopan parlamentissa järjestetyssä kokouksessa.
Luonnonsuojeluliiton mukaan jo nyt Eurooppaan tuodut vieraslajit aiheuttavat pelkästään unionin jäsenvaltioille noin 12,5 miljardin euron edestä vahinkoa vuosittain. Viime vuosikymmeninä yleistynyt kansainvälinen kaupankäynti ja turismi ovat lisänneet vieraslajien kasvua. Osan vieraslajeista uskotaan myös hyötyvän ilmastonmuutoksesta.
Pahimmillaan vieraslajit syrjäyttävät alkuperäislajeja, jotka eivät sopeudu elämään vieraslajien kanssa. Vieraslajit voivat aiheuttaa myös terveysriskejä ihmisille lisäämällä allergioita ja levittämällä tauteja, järjestöt sanovat.
Euroopan ympäristövirasto EEA arvioi, että Euroopassa on yli 10 000 vieraslajia ja määrä on kasvussa. Viraston mukaan yli 15 prosenttia lajeista on varmasti haitallisia muun muassa tuotantotappioiden ja torjuntakustannusten kautta. On kuitenkin olemassa vieraslajeja jotka voivat olla hyödyllisiä, kuten jotkut ravintokasvit. Vieraslajit heikentävät luonnon monimuotoisuutta ja lisäävät alkuperäislajiston uhanalaistumisriskiä.
Suomessa vieraslajeja ovat muun muassa lupiinit, piisami ja pääkaupunkiseudun alueella laskettu citykani. Haitallisten vieraslajien torjunta on osa EU:n luonnonmonimuotoisuutta koskevaa 2020 -strategiaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia