YK: Afrikassa loistavat edellytykset puhtaan energian tuottamiselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Afrikassa loistavat edellytykset puhtaan energian tuottamiselle

Afrikassa olisi potentiaalia siirtyä kokonaan puhtaan energian tuotantoon, sanotaan maailmanjärjestön uudessa tutkimuksessa.

Afrikan olisi mahdollista siirtyä suoraan uusiutuviin energiamuotoihin ja jättää välistä fossiilisten energiamuotojen käyttö kokonaan.

Kuitenkin vain alle prosentti puhdasta energiaa hyödyntävän teknologian patenttihakemuksista kirjataan Afrikassa, selviää viime viikolla YK:n ympäristöohjelma UNEP:in ja Euroopan patenttiviraston julkaisemasta tutkimuksesta.

YK:n mukaan Afrikassa on merkittävä määrä hyödyntämätöntä potentiaalia puhtaan energian tuotantoon. Esimerkiksi Afrikan seitsemän jokijärjestelmän tuottamalla vesivoimalla voitaisiin kattaa koko maanosan tarpeet. Myös mahdollisuudet aurinko- ja tuulivoiman käyttöön sekä geotermiseen energiantuotantoon ovat huomattavat Afrikassa.

Raportissa todetaan tekijänoikeuksien ja erityisesti patentoimisen hidastavan uusien puhtaan energian teknologioiden siirtymistä kehittyviin maihin. Tutkimusryhmän tiedotteen mukaan samalla kun kirjattujen patenttien vähyys mahdollistaa rajattoman puhtaan energian hyväksikäytön Afrikassa, tuotteita suojaavien patenttien puute myös vaikuttaa siihen, että emoyritykset voivat olla haluttomia tarjoamaan tietotaitoaan teknologisen osaamisen edistämiseksi Afrikassa.

"Teknologioiden kehittäminen ja siirtäminen eteenpäin ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämisessä ja sen seurauksiin sopeutumisessa; patentit ovat olennainen osa tätä prosessia", sanoo YK:n ympäristöohjelman tiedottaja Nick Nuttal.

Raportissa korostetaankin Afrikan tekijänoikeussysteemin kehittämisen tärkeyttä. Myös kansainvälisiä menettelytapoja puhdasta energiaa hyödyntävien teknologioiden edistämiseen Afrikassa suositellaan parannettavan niin, että patenttioikeuksista ei koidu liikaa vaivaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia