UNICEF patistaa parantamaan vammaisten lasten asemaa
Vammaiset lapset ja nuoret ovat syrjittyjä ja usein vailla täysiä ihmisoikeuksia, sanoo UNICEF vuosiraportissaan.
Vammaisuus on este lapsen tasapainoiselle kehitykselle erityisesti kehitysmaissa, mutta myös Suomessa löytyy parantamisen varaa, sanoo UNICEF.
Järjestön tämän vuoden vuosiraportti keskittyy vammaisten lasten asemaan maailmalla. Kehitysmaissa asuvista vammaisista lapsista suuri osa jää paitsi koulusta ja tarvitsemastaan hoidosta, mutta myös hyväksikäyttö ja väkivalta on yleistä. Pahimmassa tilanteessa ovat köyhien perheiden vammaiset lapset, UNICEF sanoo.
Maailmassa on paljon enemmän vammaisia kuin mitä Suomessa osataan ajatella, muistutti YK:n nuorisodelegaatti Tytti Matsinen muistutti raportin julkistamistilaisuudessa.
Maailman terveysjärjestön arvioiden mukaan maailmassa on noin miljardi vammaista, joista 80 prosenttia asuu kehitysmaissa. UNICEFIN raportissa kuitenkin korostetaan, että tarkkojen arvioiden tekeminen on tällä hetkellä mahdotonta, sillä vammaisuuden määritelmät vaihtelevat eri maissa. Raportissa peräänkuulutetaankin vammaisten lasten tilannekartoituksen ja tilastoinnin puolesta, jotta heidän tarpeisiinsa pystytään vastaamaan.
Useat raportin suosituksista eivät toteudu myöskään Suomessa yhdenvertaisuuslainsäädännöstä huolimatta, arvioi Suomen UNICEF.
Muun muassa osallistumista omaa elämäänsä koskevaan päätöksentekoon rajataan monilta vammaisilta lapsilta ja nuorilta ja monet perheet joutuvat taistelemaan saadakseen heille lakisääteisesti kuuluvaa tukea, järjestö sanoo. Vammaisia lapsia ja nuoria pyritään myös ohjaamaan tietynlaisiin ammatteihin ja opiskelupaikkoihin.
"Olennaista olisi ymmärtää, ettei pärjäämisen pitäisi olla niin vaikeaa. Vammaisille lapsille ja nuorille kuuluu samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin muillekin. Ei niistä pitäisi tarvita taistella", Matsinen sanoo.
Suomi ei ole ratifioinut vammaisten oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Sopimuksen viivästyminen on vaikuttanut vammaisten syrjinnän vähentämiseen ja yhdenvertaista aseman edistetämiseen yhteiskunnassa, Suomen UNICEF toteaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia