Kansalaisjärjestöjen elintila kapenee Egyptissä
Egyptin hallitus on esittänyt lakialoitteen, joka on viemässä maata takaisin Mubarakin aikoihin, kritisoivat järjestöt.
Jopa 43 kansalaisjärjestöä on tuomittu Egyptissä laittomasta toiminnasta ja ulkomaalaisen rahoituksen luvattomasta vastaanottamisesta. Järjestöjen toimijoille langetettiin jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksia.
Tuomiot ovat vastoin kansainvälisiä oikeusperiaatteita ja YK:n ihmisoikeuksia, kritisoivat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International.
Egyptissä on jo pitkään ollut laki, jonka mukaan kaikkien maassa toimivien järjestöjen on rekisteröidyttävä ministeriölle ja näin hyväksyttää toimintansa viranomaisilla.
Myös laki on vastoin kansainvälisiä oikeusperiaatteita, Amnesty muistuttaa, mutta Egypti ei ole juuri antanut lukuisten ihmisoikeusjärjestöjen kritiikin vaikuttaa päätöksiinsä.
Päinvastoin Egyptin hallitus on esittänyt uuden lakialoitteen, joka antaisi valtuudet paikalliselle ministeriölle tutkia kansalaisjärjestöjen toimintaa entistä tarkemmin, rekisteröitymisen yhteydessä. Käytännössä ministeriöllä olisi yhä enemmän valtaa hyväksyä tai hylätä järjestöjen toiminta, kommentoi Amnesty. Rekisteröitymättämät toimijat saisivat lain mukaan myös entistä suurempia sakkoja ja pidempiä vankilatuomioita.
"Jos laki hyväksytään sen nykyisessä muodossa, viestittävät Egyptin viranomaiset samalla, että kehitystä ei juuri ole tapahtunut sitten Mubarakin aikojen, jolloin valtaapitäivien toimia kritisoineiden ihmisoikeusjärjestöjen ääni tukahdutettiin lähes täysin", sanoo Amnestyn Itä- ja Pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja Hadj Sahraoui.
Rekisteröitysmiskäytäntö antaa jo nyt hallitukselle suhteettoman suuren vallan päättää kansalaisjärjestöjen kohtalosta, Amnesty sanoo. Myös viivytystaktiikalla on voitu käytännössä estää järjestöjen toiminta. Etenkin ulkomaiset kansalaisjärjestöt uhkaavat joutua uudistuksen myötä yhä ahtaammalle. Tuoreeltaan perustettu uusi komitea vastaa vielä erikseen ulkomaalaisten järjestöjen rekisteröitymisestä.
Viranomaiset ovat sitten vuoden 2011 vallankumouksen toistuvasti yrittäneet vaikeuttaa kansalaisjärjestöjen toimintaa ja tilanne näyttää pahenevan entisestään.
"Näyttää ennemminkin siltä, että viranomaiset ja hallitus haluavat häivyttää sen omaa huonoa politiikkaa ja heikkoja saavutuksia, mustamaalaamalla järjestöjen toimintaa", Sahraoui kommentoi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia