Valtaosa suomalaisista kannattaa kehitysyhteistyötä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtaosa suomalaisista kannattaa kehitysyhteistyötä

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta kannattaa kehitysyhteistyötä, selviää ulkoministeriön teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta kannattaa kehitysyhteistyötä, selviää ulkoasiainministeriön teettämästä mielipidekyselystä. Kehitysmaiden auttamisen kannatus on lisääntynyt viime vuodesta talouden taantumasta huolimatta.

"On hienoa, että tuki kehitysyhteistyölle on pysynyt vakaana ja vain kuusi prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että kehitysyhteistyössä rahat menevät kankkulan kaivoon", kommentoi kehitysministeri Heidi Hautala gallupin julkistamistilaisuudessa tällä viikolla.

Tämän vuoden kannatus jää kuitenkin kauas vuoden 2007 huippulukemista, jolloin lähes 90 prosenttia kansalaisista kannatti kehitysyhteistyötä. Kyselytutkimuksia on tehty jo vuodesta 2002 lähtien.

Kansalaisten käsitys kehitysmaista ja köyhyydestä on kuitenkin todellisuutta synkempi, gallupista selviää. Moni uskoo köyhyyden lisääntyneen, vaikka köyhyys on saatu YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti puolitettua vuoden 1990 tasosta. Myös luottamus avun tehokkuuteen ja tuloksellisuuteen on hieman laskenut.

UM:n viestintäjohtaja Jouni Mölsän mukaan ongelma on, että myönteiset uutiset eivät saa tarpeeksi näkyvyyttä mediassa.

"Uutisagenda määrittyy usein pääosin dramaattisten tapahtumien kautta, mikä aiheuttaa ahdistusta ja vääristymiä. Kun puhutaan Afrikasta, kaikki mieltävät kärpäsiä täynnä olevan nälkää näkevän lapsen edustavan koko maanosaa, mikä ei kuitenkaan ole se todellisuus", Mölsä kommentoi.

Tuki on kuitenkin pysynyt koko tarkastelujakson ajan korkeana.

"Suomalainen hyvinvointiajattelu näyttäisi ulottuvan kansainväliselle tasolle asti: resursseja pitää jakaa rikkaiden ja köyhien välillä, oman maan rajojen ulkopuolellakin", sanoo tutkimusraportin laatinut Juha Rahkonen VTT:stä.

Suomalaiset kannattavat eniten sellaisia kehitysyhteistyön muotoja, joilla saadaan aikaan kestävämpiä muutoksia. Vastaajat panostaisivat selvästi eniten koulutukseen sekä toiseksi eniten naisten ja lasten aseman parantamiseen. Lisäksi myös uudenlaiset innovatiiviset rahoituslähteet saivat kannatusta.

Ulkoasiainministeriö teetti mielipidekyselyn Taloustutkimus Oy:llä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia