Unkari vältti Euroopan neuvoston tarkkailuun joutumisen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unkari vältti Euroopan neuvoston tarkkailuun joutumisen

Neuvoston suomalaisedustajat olivat keskenään eri mieltä siitä, pitäisikö tarkkailuun ryhtyä.

Unkari ei joudu Euroopan neuvoston eritystarkkailuun oikeusvaltio- ja demokratiakehityksensä ongelmien vuoksi. Neuvoston yleiskokous päätti tiistaina, ettei tarkkailua aloiteta.

Sen sijaan se antoi päätöslauselman, jonka mukaan Unkarin viimeaikainen kehitys nostaa esiin huolen siitä, täyttääkö maa neuvoston jäsenvelvoitteet. Maan tilannetta aiotaan nyt seurata tarkasti.

Erityistarkkailuun joutumisesta äänestettiin maan viime vuosien arveluttavien poliittisten muutosten vuoksi. Fidesz-puolueen tultua valtaan vuonna 2010 esimerkiksi maan perustuslakia on muokattu konservatiivisempaan suuntaan ja median vapautta on rajoitettu. Maan oppositio, EU ja ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet tilanteesta huolissaan.

Tilanne jakoi mielipiteitä Euroopan neuvostossa. Esimerkiksi neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenen Kimmo Sasin (kok) mukaan tarkkailukynnys ei ylity, koska Unkarissa muun muassa on ollut vapaat vaalit eikä maassa ole tapahtunut kansalaisiin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksia. Riitta Myllerin (sd) mukaan puolestaan uusilla laeilla on kuitenkin esimerkiksi murennettu oikeusjärjestelmän uskottavuutta sekä kavennettu median vapautta.

Suomen Amnesty International sekä vasemmistoliitto kritisoivat keskiviikkona äänestystulosta Helsingin Sanomille.

Euroopan neuvostossa on 47 jäsenmaata, joista kymmenen on tarkkailulistalla. Unkari olisi ollut ensimmäinen listalle joutuva EU-maa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia