"HLBTI-oikeudet ovat ihmisoikeuksia"
Euroopan unionin perusoikeusviraston toukokuussa julkaisema tutkimus seksuaalivähemmistöjen kokemasta syrjinnästä EU-maissa oli karua kertomaa.
Seksuaalivähemmistöjen kokema syrjintä on ollut yleistä EU-maissa. EU:n komissio pyysi Euroopan unionin perusoikeusvirastoa, FRA:ta toteuttamaan tutkimuksen joka kartoittaisi HLBTI-ihmisten kokemaa syrjintää EU-maissa. FRA julkaisi tutkimustulokset toukokuussa.
Tutkimuksessa kysyttiin seksuaalivähemmistöhen kohtaamasta syrjinnästä, väkivallasta ja häirinnästä. Tutkimustulokset paljastivat HLBTI-ihmisten joutuneen laaja-alaisen syrjinnän ja viharikosten kohteiksi seksuaalisuuntauksen tai sukupuoli-identiteettinsä takia.
Online-kyselynä toteutettuun tutkimukseen osallistui 93 000 seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa henkilöä EU-maista. Lähes puolet kaikista vastanneista ilmoitti kokeneensa syrjintää kyselyä edeltäneenä vuonna, mutta 90 prosenttia heistä ei ollut ilmoittanut asiasta viranomaisille. Puolet vastanneista ilmoitti välttelevänsä julkisia paikkoja, kaksi kolmasosaa vastanneista ilmoitti välttelevänsä julkisesti pitämästä kädestä ja neljä viidesosaa vastanneista ilmoitti kuulevansa usein HLBTI-aiheisia vitsejä.
Tutkimus paljasti myös, että syrjintää tapahtuu paljon myös kouluympäristössä, 80 prosenttia kaikista vastanneista ilmoitti todistaneensa negatiivisia kommentteja ja toimintaa koulutoveriaan kohtaan jota pidettiin HLBTI-ihmisenä. Merkittävä tutkimustulos oli myös se, että EU:n yhdenvertaisuustavoitteista ja työsyrjintädirektiiveistä huolimatta 20 prosenttia vastanneista ilmoitti kohdanneensa syrjintää työelämässä. Transsukupuolisten ihmisten kohdalla luku oli vielä korkeampi, 29 prosenttia.
Tutkimuksen tarkoituksena on auttaa päättäjiä ja kansalaisjärjestöissä toimivia ymmärtämään ja edistämään HLBTI-ihmisten oikeuksia EU-tasolla. Tutkimustulosten toivotaan myös herättelevän kaikkia EU-maita kehittämään toimintasuunnitelmia ja linjauksia HLBTI-ihmisten oikeuksien parantamiseksi ja mahdollistamaan heille täysivaltainen jäsenyys yhteiskunnassa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia