Keski-Afrikan tasavallan humanitaarinen kriisi pahenee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keski-Afrikan tasavallan humanitaarinen kriisi pahenee

Hiv-potilaat eivät ole saaneet lääkitystään eivätkä lapset rokotuksia, varoittaa Lääkärit ilman rajoja.

Yli kolmasosa vallankaappauksen läpikäyneen Keski-Afrikan tasavallan asukkaista tarvitsee hätäapua, sanovat EU ja YK. Maassa viime viikolla vierailleiden asiantuntijoiden mukaan maan jo ennestään vaikea humanitaarinen kriisi on pahenemassa.

"Krisii vaikuttaa kaikkiin 4,6 miljoonaa asukkaaseen. Puolet heistä on lapsia. Humanitaariset tarpeet ovat valtavat ja kasvavat, ja 1,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua", sanoo YK:n humanitaarisista asioista vastaava alipääsihteeri Valerie Amos.

Avun tarpeesta huolimatta alle kolmannes maan tarvitsemasta hätäapurahoituksesta on saatu kasaan. Humanitaarista apua seuraavan Financial Tracking Servicen mukaan Keski-Afrikan tasavallan kriisi on yksi maailman alirahoitetuimmista kriiseistä.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja syyttääkin kansainvälistä yhteisöä maan hylkäämisestä.

Keski-Afrikan tasavallan tilanne kärjistyi joulukuussa 2012 kapinallisryhmä Sélékan aloitettua hyökkäykset. Rauhansopimuksesta huolimatta kapinalliset valtasivat maaliskuussa pääkaupunki Banguin ja pakottivat presidentti François Bozizén pakenemaan. 

Sen jälkeen maa on luisunut kaaokseen, ja myös monet avustusjärjestöt ovat joutuneet vetäytymään turvattomuuden vuoksi. Vallankaappauksen aikana terveyskeskukset ja sairaalat ryöstettiin ja henkilökunta pakeni. Myös virkamiehistä suurin osa on paennut. Suurin osa väestöstä ei saa terveyspalveluita, Lääkärit ilman rajoja sanoo.

Järjestö on huolissaan etenkin malariasta ja hivistä. Sen tuoreen raportin mukaan maan terveysministeriön suunnittelema moskiittoverkkojen jako on jouduttu perumaan ja malariatapaukset ovat jo lisääntyneet. 11 000 hiv-positiivista ei ole saanut lääkkeitään, koska väkivalta ja ryöstely ovat häirinneet lääkkeiden toimittamista. Joulukuun 2012 jälkeen syntyneistä lapsista useimmat eivät todennäköisesti ole saaneet rutiinirokotuksia.

YK:n mukaan maassa on yli 200 000 sisäistä pakolaista. Kriisi on nostanut myös ruuan hintaa ja vähentänyt sen saatavuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia