Karibialainen dilemma: luomua vai ei? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Karibialainen dilemma: luomua vai ei?

YK tukee samaan aikaan sekä luomutuotantoa että kemiallisten myrkkyjen käyttöä Karibian saarivaltioissa.

(IPS) -- Luomua vai ei, ei ole pelkästään viljelijöiden dilemma Karibian saarivaltiossa. Myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO näyttää toimivan jakomielisesti. Yhden projektin tavoite on edistää kemiallisten myrkkyjen käyttöä banaanin pahinta vihollista, banaaninlehtiä vaurioittavaa sientä vastaan. Toisella pyritään lisäämään myrkytöntä luomutuotantoa.

FAO kouluttaa banaaninviljelijöitä Dominicasta, St. Luciasta, Grenadasta sekä St. Vincentistä ja Grenadiineilta käyttämään sienimyrkkyjä. Sienistä tuhoisin on banaanin lehtiin iskevä Mycosphaerella fijiensis Morelet. Tartunnan saaneen banaanin lehtiin tulee mustia raitoja, hedelmät jäävät pieniksi ja kypsyvät ennen aikojaan.

Mycosphaerella fijiensisin aiheuttamaa sienitautia tavattiin ensimmäisen kerran Fidžiltä 1963. Latinalaisen Amerikan ensimmäiset havainnot taudista tehtiin Hondurasissa 1972. Sieltä se levisi edelleen Karibian meren saarten banaaniviljelmille. Nyttemmin St. Vincent ja Grenadiinit sekä Guyana ovat menettäneet sen takia käytännöllisesti katsoen kaikki banaaninviennistä saamansa tulot.

Luomubanaanilla on kysyntää

FAO tukee sienimyrkyn käyttöä, mutta järjestön sihteeristöön kuuluva ekonomisti Kaison Chang myöntää, että pohjimmiltaan sienimyrkkyjen käyttö on haitallista. Sienet ovat sangen sopeutuvia ja voivat kehittää vastustuskyvyn olemassa oleville myrkyille ja niiden yhdistelmille. Etenkin, kun Karibian kostea ilmanala tarjoaa sienille ihanteellisen kasvuympäristön.

Sienimyrkkyjen käyttö ei ole helppoa, mutta Changin mukaan banaanintuottajat ovat enimmäkseen tyytyväisiä kemialliseen torjuntaan.

"Luomutuotanto on hyvin vaativaa ja tekee monien perinteisesti käytettyjen torjunta-aineiden käytön mahdottomaksi. Seurauksena luomubanaanien tuotantokustannukset ovat korkeita ja vähentävät tuotannosta saatavia voittoja."

Dominikaanisessa tasavallassa FAO tukee luomuviljelyä. Lähes kaikki siellä tuotetut luomubanaanit päätyvät Eurooppaan, yleensä Saksaan. Viime vuonna luomubanaaneja vietiin 300 000 tonnia. Luomun osuus kaikesta banaaniviennistä oli vuonna 2007 lähes 60 prosenttia.

Tukeaan FAO perustelee Dominikaanisen tasavallan banaanituotannon pienuudella. "Pienituottajina dominikaanit eivät voi kilpailla suurten tuottajien kuten ecuadorilaisten kanssa. Jälkimmäisten tuotantokustannukset yksikköä kohti ovat huomattavasti alemmat", Kaison Chang selittää.

Meksikolaisen Coliman yliopiston professori Gilberto Manzo-Sánchez uskoo, että sienimyrkyt voidaan tulevaisuudessa korvata tautien ennaltaehkäisyyn ja vastustuskyvyn lisäämiseen sopivilla luonnontuotteilla.

"Niiden avulla voidaan vähentää sienimyrkkyjen käyttöä, säästää puolet kustannuksista ja samalla suojella ympäristöä."

Banaanit ovat maailman viedyin hedelmä sekä määrältään että arvoltaan. Lähes 90 prosenttisesti niiden matka kulkee kehitysmaista teollisuusmaihin. Ne ovat elintärkeä työllistäjä ja tulonlähde sadoilletuhansille talouksille Latinalaisessa Amerikassa, Karibialla, Kaakkois-Aasiassa ja Länsi-Afrikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia