Thaimaassa kamppaillaan homoliittojen puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Thaimaassa kamppaillaan homoliittojen puolesta

Homoliitot salliva laki olisi päänavaus Aasiassa, jossa vähemmistöjä syrjitään yleisesti.

(IPS) -- Thaimaa laillistaa homoliitot ensimmäisenä Aasiassa, jos lakiesitys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista menee läpi.

Prosessi alkoi, kun thaimaalainen homopari yritti viime vuonna rekisteröidä 20-vuotisen suhteensa ja Chiang Main kaupungin maistraatti tyrmäsi hankkeen laittomana.

Pari valitti päätöksestä muistuttaen, että Thaimaan perustuslaki takaa kaikille tasaveroisen kohtelun.

Laajan mediakohun siivittämänä kansanedustaja ja ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja Wiratana Kalayasiri kokosi kollegoistaan, tutkijoista ja aktivisteista 15-jäsenisen työryhmän laatimaan lakiesitystä homoliitoista.

Ikä vaikuttaa

Kalayasirin mukaan esityksen läpimenoa vaikeuttaa se, että valtaosa kansanedustajista on yli 47-vuotiaita.

"Prosessin alussa kohtasin paljon epäilijöitä, mutta ihmiset ovat sittemmin ymmärtäneet, että kyse on perustuslain takaamasta ihmisoikeudesta", hän kertoo.

Yliopistoilla tehdyissä kyselyissä liki 80 prosenttia vastaajista kannattaa homoliittojen laillistamista.

"Yllätyin, kun järjestimme tilaisuuden 75 000 asukkaan Songkhlan kaupungissa. Osallistujista 87 prosenttia oli muslimeja, mutta enemmistö puolsi silti homoliittoja", Kalayasiri jatkaa.

Valtion viime vuonna tekemän kyselyn mukaan 60 prosenttia vastusti homoliittoja.

Asenteita muokataan

Lakiesitys auttaa muokkaamaan asenteita myönteisemmiksi, uskoo Anjana Suvarnananda, joka perusti jo vuonna 1987 seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan järjestön.

"Jos uusi laki kuvaa avioliiton kahden toisiaan rakastavan yksilön liitoksi eikä miehen ja naisen väliseksi, asian hyväksyminen käy helpommaksi yhteiskunnalle ja vanhempiemme sukupolvelle", Suvarnananda uskoo.

Thaimaa on seksuaalisen tasa-arvon edelläkävijä Aasiassa, sillä se laillisti homosuhteet jo vuonna 1956. Neljä Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin jäsentä – Brunei, Burma, Malesia ja Singapore – määrittelee yhä homouden rikokseksi. Samoin tekevät Marawin kaupunki Filippiineillä ja Etelä-Sumatran maakunta Indonesiassa.

Syrjintä jatkuu

Thaimaan homoparit ovat yhä eriarvoisessa asemassa heteroihin verrattuina esimerkiksi terveydenhuollossa.

"Jos kumppanini sairastuu, minä en ole lain silmissä ystävää kummempi omainen. Taistelemme saadaksemme itsellemme turvatumman aseman myös hätätilanteissa", Suvarnananda sanoo.

Sateenkaaritaivas-yhdistyksen toiminnanjohtaja Danai Linjongrat varoittaa, että uuteen lakiin uhkaa jäädä syrjiviä kohtia. "Nykyinen avioliitolaki sallii heteroiden avioitua 17-vuotiaana, mutta homoille lupa tulisi vasta 20-vuotiaana."

Elämää väärällä nimellä

Thaimaa on perinteisesti suhtautunut varsin suvaitsevasti transsukupuolisuuteen, mutta vähemmistöön kuuluvien elämää hankaloitetaan kieltämällä heiltä uuden identiteetin mukainen henkilöllisyys. Vanha sukupuoli ja nimi henkilökortissa tai passissa vaikeuttaa niin työnsaantia kuin matkustamistakin.

Moni transnainen päätyy seksi- tai viihdealalle, koska korkeasti koulutettujenkin on vaikea saada oman alan työtä.

Thaimaan ensimmäinen sukupuolenvaihdosleikkaus tehtiin 1972, ja maassa on arviolta 180 000 transihmistä. Joukkoon mahtuu julkisuuden henkilöitä poplaulajista tv-juontajiin ja elokuvatähtiin. Koko Thaimaa seuraa tv:n välityksellä Pattayassa vuosittain järjestettävää transsukupuolisten kauneuskilpailua.

"Jos homoliittolaille halutaan transihmisten täysi tuki, meille on taattava oikeus käyttää uutta nimeä", vaatii Prempreeda Pramoj Na Ayutthaya, joka työskentelee Unescon aids-ohjelmassa Bangkokissa.

Thaimaan aids-tilanne on Aasian pahin. Yli puoli miljoonaa 15-49-vuotiasta on hiv-positiivisia. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan Bangkokin homomiehistä ja transsukupuolisista hiviä kantaa miltei joka kolmas.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia