Uutiset Länsi-Saharan miehitys
Öljyjätti Total palasi Länsi-Saharaan
Ranskalaisen öljy-yhtiön suunnitelmat miehitetyssä Länsi-Saharassa rikkovat mahdollisesti kansainvälistä oikeutta, arvioidaan uudessa raportissa.
Öljyjätti Total on jatkanut jälleen öljyn etsimistä miehitetyssä Länsi-Saharassa, selviää Western Sahara Resource Watch (WSRW) -verkoston raportista. Ensimmäisen kerran ranskalaisyhtiö etsi öljyä Länsi-Saharasta vuosina 2002–2004.
Marokon hallituksen kanssa yhteistyötä tekevä Total ei ole suostunut vuoropuheluun sahrawien tai kansalaisjärjestöjen kanssa, vaan sanoo haluavansa pysyä erossa politiikasta. WSRW:n mukaan yhtiön toiminta on kaikkien yritysten yhteiskuntavastuun perusperiaatteiden vastaisena.
"Totalista on tullut yksi suurimpia esteitä Länsi-Saharan konfliktin ratkaisulle. Niin kauan kuin yhteistyö Totalin kanssa tuottaa uusia öljylöytöjä, mitä intressejä Marokolla olisi ratkaista konfliktia?", sanoo WSRW:n puheenjohtaja Erik Hagen verkoston tiedotteessa.
Raportin mukaan Total ei ole neuvotellut alueella asuvien sahrawien kanssa, vaikka YK:n oikeudellisten asiain toimisto vaatiikin sitä miehitysalueella toimivilta yrityksiltä. Verkosto katsookin Totalin rikkovan toimillaan kansainvälistä oikeutta.
Öljy-yhtiöön ovat raportin mukaan vedonneet Länsi-Saharan hallitus sekä joukko sahrawien järjestöjä ja ranskalaisia kansalaisjärjestöjä.
Marokolla on Länsi-Saharassa käynnissä kuusi öljyohjelmaa puolen tusinan ulkomaalaisen öljy-yhtiön kanssa. Vuonna 2011 sopimuksensa uudistanut Total on vastuussa laajimmista ja kalleimmista alueella tehdyistä seismisistä tutkimuksista, WSRW arvioi.
Total on maailman viidenneksi suurin öljy-yhtiö, ja sillä on toimintaa 130 maassa mukaan lukien Suomessa. Aikaisemmin yhtiö on ollut kovan kritiikin kohteena yhteistyöstään Burmaa hallitsevan sotilasjuntan kanssa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia