Suomen kehitysavun läpinäkyvyys sai huonon arvosanan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen kehitysavun läpinäkyvyys sai huonon arvosanan

Useimmat avunantajat eivät pärjää kummoisesti avun läpinäkyvyyttä ja avoimuutta mittaavassa Aid Transparency Indexissä.

Suomi on puolivälin huonommalla puolella, kun arvioidaan sitä, miten läpinäkyvästi tietoa kehitysavusta julkaistaan. Suomen sijoitus tuoreessa Publish What You Fund -verkoston listauksessa 67 avunantajayhteisön joukossa on 39.

Aid Transparency Index -listauksen kärkisijoilla ovat Yhdysvaltain ulkomaanaputoimija MCC, kansainvälinen rokotusjärjestö GAVI sekä Ison-Britannian kehitysyhteistyöosasto DFID. Hyvän tai erittäin hyvä arvosanan saa kuitenkin yhteensä vain yhdeksän maata, Suomen tavoin huonon tai jopa erittäin huonon 42 maata.

Kolmatta kertaa julkaistavassa indeksissä arvioidaan tänä vuonna yli miljardi dollaria vuodessa lahjoittavia avunantajia. Indikaattoreita on yhteensä 39, ja niissä arvioidaan yleistä sitoutumista avun läpinäkyvyyteen sekä tietojen julkaisua sekä organisaatio- että projektitasolla.

Analyysin mukaan Suomi suoriutuu hyvin esimerkiksi projektidokumenttien julkaisussa, jossa se saa keskimääräistä enemmän pisteitä. Esimerkiksi rahoitustietojen julkaisussa Suomi kuitenkin pärjää heikosti. Suomi ei saa yhtään pistettä lähes puolessa tutkimuksessa analysoiduista indikaattoreista.

Monet maat, Suomi muiden joukossa, ovat sitoutuneet vuonna 2008 luotuun IATI-aloitteeseen (International Aid Transparency Initiative), jonka tavoitteena on lisätä avun läpinäkyvyyttä. Aloitteessa mukana olevat maat sitoutuvat julkaisemaan tietoja sovitussa elektronisessa muodossa. Aid Transparency Indexin analyysin mukaan Suomen pitäisi kuitenkin parantaa IATI-julkaisuaan, sillä Suomi ei julkaise tällä hetkellä riittävän ajantasaisia tietoja.

Viime vuonna Suomi oli Aid Transparency Indexissä sijalla 20. Sijoituksia ei voi täysin vertailla, sillä tänä vuonna indikaattoreita muutettiin ja esimerkiksi julkaistujen tietojen formaattia korostettiin enemmän. Esimerkiksi pdf-tiedostoina julkaisemisesta sai vähemmän pisteitä kuin koneluettavassa muodossa julkaisemisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia