Turkin viranomaisten toiminta huolestuttaa Euroopan neuvostoa
Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaarin mukaan viimekesäisten mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen toi jälleen päivänvaloon maan poliisilaitoksen ihmisoikeusongelmat.
Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Nils Muižnieksin mukaan Turkin viimekesäisten mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen on jälleen uusi osoitus maan poliisilaitoksen pitkään jatkuneista ihmisoikeusongelmista.
Ihmisoikeuskomissaarin viime viikolla julkaisema raportissa kerrotaan ylimitoitetun voimankäytön, kiinnottojen yhteydessä tapahtuneiden pahoinpitelyjen ja poliisien rankaisemattomuuden yleisyydestä.
"Nämä syytökset herättävät vakavaa huolta, johon Turkin viranomaisten tulisi vastata laatimalla selkeät linjaukset poliisin voimankäytölle mielenosoitusten yhteydessä", Muižnieks sanoo.
Ihmisoikeuskomissaari vaatii väärinkäytösten tutkimista ja ihmisoikeusrikkomuksista syytettyjen poliisien määräaikaista erottamista mutta korostaa samalla, että paras tapa varmistaa poliisiviranomaisten vastuuvelvollisuus olisi riippumattoman valitusjärjestelmän perustaminen.
Lisäksi Muižnieks katsoo, että mielenosoittajien oikeuksien turvaamiseksi koko Turkin mielenosoituksia koskeva lainsäädäntö pitäisi uudistaa, sillä nykyinen on demokraattiselle yhteiskunnalle liian rajoittava.
Muižnieks pitää erittäin huolestuttavana myös sitä, että mielenosoitusten kanssa tekemisissä olleita lääkäreitä, lakimiehiä, tutkijoita ja toimittajia vastaan on käynnistetty rikostutkintoja, heitä on sakotettu ja irtisanottu. Muižnieksin mukaan viranomaisten toimenpiteet tuottavat pelon ilmapiiriä, joka uhkaa kokoontumisen vapautta ja sananvapautta.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportoi muutama viikko sitten, että Turkin poliisin voimankäyttöä viime kesän mielenosoituksissa koskeva tutkinta ei näytä etevän lupaavasti, sillä selvitystyötä ovat hidastaneet viivytykset, todistusaineiston katoaminen ja poliisin puuttuminen tutkintaan. Järjestön aiemmin syksyllä julkaiseman raportin mukaan poliisin toiminnasta seurasi ainakin kolme kuolemantapausta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia