Vaatetyöläisille erävoitto Kambodžassa
Muun muassa H&M:lle ja Gapille vaatteita tehneen tehtaan työntekijät ehtivät olla neljä kuukautta lakossa.
Neljä kuukautta lakkoilleet ja protestoineet kambodžalaisen vaatetehtaan työntekijät ovat päässeet sopuun työnantajansa kanssa. Muun muassa H&M:lle ja Gapille vaatteita tekevät työläiset vaativat parempia työskentelyolosuhteita.
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen (SASK) mukaan maan pääkaupungissa Phnom Penhissä sijaitsevan singaporelaisen SL Garment Processing -yhtiön työntekijät aloittivat lakon elokuussa, kun tehtaan omistaja pani aseistetut vartijat valvomaan tehtaan työtahtia. Kun työntekijät marssivat ulos, yritys erotti 19 ay-aktiivia ja lakkojohtajaa ja nosti syytteen lakkoilijoita ja näiden ammattiliittoa vastaan.
Marraskuussa tilanne kärjistyi, kun poliisi avasi tulen mielenosoittajia vastaan. Yksi ihminen kuoli ja useita loukkaantui.
Nyt yritys on luvannut perua aiemmat ay-aktiivien irtisanomiset sekä oikeussyytteet ja maksaa lakkoajalta puolta palkkaa. Sopimuksen toteutusta valvovat työministeriö, ammattiliitto sekä teollisuuden edustajat, SASK kertoo.
Vaatetehtaat muodostavat jopa 80 prosenttia Kambodžan vientituloista. BBC:n mukaan vuoden aikana vaatetyöläisten mielenosoitukset ja lakot ovat kuitenkin nelinkertaistuneet. Taustalla on tyytymättömyys huonoihin oloihin. Maan työolosuhteet saivat kyseenalaista julkisuutta myös vuonna 2011, kun työntekijöitä alkoi pyörtyillä kesken vuorojen.
Vaatetyöläisten olot ovat viime aikoina saaneet huomiota myös Bangladeshissa, jossa valtio suostui marraskuussa nostamaan minimipalkkoja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia