Tutkija: Uskonnonvapaus on kaventunut arabikevään maissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkija: Uskonnonvapaus on kaventunut arabikevään maissa

Arabikevät ei ole lunastanut sille asetettuja odotuksia demokratiasta ja laajemmista kansalaisvapauksista, vaan uskonnon kohdalla on otettu jopa takapakkia, sanoo Suomessa vieraillut Brian J. Grim.

 

Tänä vuonna valmistuneen Pew Research -keskuksen tutkimuksen mukaan vuonna 2011 alkanut arabikevät ei ole lunastanut sille asetettuja odotuksia demokratiasta ja laajemmista kansalaisvapauksista. Sen sijaan kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan ja esimerkiksi uskonnonvapautta rajoitetaan entistä enemmän, arvioivat tutkijat.

"Tuloksista ilmeni, että mikäli hallitus suosii yhtä uskontoa muiden kustannuksella, on tällä taipumus lisätä myös sosiaalista vihamielisyyttä ja väkivaltaa toisen uskontokunnan edustajia kohtaan", valottaa tutkimukseen osallistunut Brian J. Grim.

"Arabikevään maissa tällainen yhden uskonnon suosiminen on voimakasta, joten ei ole yllättävää, että nämä maat saivat korkeimmat tulokset kyseisillä mittareilla", hän jatkaa.

Hallitusten toimenpiteet uskonnonvapauden rajoittamiseksi ja sosiaalinen vihamielisyys näyttävätkin kulkevan käsi kädessä. Hallinnolliset ja lailliset rajoitukset antavat helposti viestin kansalaisille, että uskonnonvapauden rajoittaminen on hyväksyttyä, jolloin vihamielisyys vähemmistöuskontojen edustajia kohtaan saattaa usein kasvaa yhteisöissä, Grim sanoo.

Lisäksi yhden uskonnollisen vähemmistön syrjintä ja häirintä olivat yhteydessä myös muiden uskonnollisten vähemmistöjen syrjintään.

"Tämä voi kuulostaa erikoiselta, mutta aineistomme valossa näin näyttäisi olevan. Voi olla, että yhden uskonnollisen vähemmistön syrjintä antaa yhteisössä ikään kuin sosiaalisen hyväksynnän vihamielisyydelle, jolloin tällaiset asenteet lisääntyvät", Grim analysoi.

Tutkimuksesta yhteinen kieli uskontojen dialogiin

Kansainvälinen yhteisö tarvitseekin nyt puolueetonta tutkimustietoa niin ongelmatilanteiden analysointiin kuin ennakointiin, sanoo Grim.

Usein esimerkiksi arabimaailman edustajat näkevät uskonnonvapauteen liittyvän keskustelun hyvin länsimaisista arvoista kumpuavana.

"Mutta kun näistä kysymyksistä keskustellaan tilastollisilla mittareilla, kuten esimerkiksi miten uskonnonvapautta rajoittavat lait vaikuttavat yhteisöjen konfliktiherkkyyteen, voidaan näistä teemoista keskustella vähemmän arvolatautuneesti", Grim korostaa.

Grimin mukaan tieteen kieli on vähemmän puolueellista kuin esimerkiksi politiikan kieli, jolloin eri kulttuurien sekä uskontokuntien edustajat voivat ymmärtää toisiaan paremmin.

Grim kiitteleekin sitä, että Suomessa niin hallinnon kuin kansalaisjärjestöjen edustajat tuntuvat omaksuneen hyvin tieteellisen ja näin vähemmän arvolatautuneen tavan hahmottaa eri uskontokuntien välisiä ristiriitoja.

Brian Grim vieraili Suomessa Lähetysseuran kutsumana joulukuussa.

Myös Euroopassa haasteita

Myös Euroopassa uskonnonvapautta rajoitetaan ja sosiaalinen vihamielisyys eri uskontoja edustavia vähemmistöjä kohtaan on kasvanut, selviää tutkimuksesta.

"Muun muassa Englannissa ja Ranskassa uskontoa symboloivien tunnusten käyttö työpaikalla ja julkisilla paikoilla on rajoitettua", Brian J. Grim kertoo. Samoin Suomessa käytiin tänä vuonna kiista siitä, saako sikhi käyttää turbaania bussikuskina. Turbaanin käytön kielto työajalla todettiin lopulta syrjiväksi.

"Englannissa sattui tapaus, jossa työntekijä sai potkut pidettyään työpaikalla pientä ristiä kaulassa. Tapaus vietiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka totesi, että Iso-Britannian laki ei riittävällä tavalla suojaa työntekijöiden oikeuksia käyttää uskonnollisia symboleita", Grim kertoo.

Lisäksi sosiaalinen vihamielisyys eri uskontokuntaa edustavia vähemmistöjä kohtaan on kasvanut.

"Asenne kohdistuu erityisesti muualta tulleisiin maahanmuuttajiin, erityisesti muslimeihin, joiden kulttuuri saattaa olla hyvin näkyvällä tavalla erilainen, aina vaatetuksesta lähtien", Grim sanoo.

"Syitä tähän tutkimuksemme ei kerro, mutta on monia teorioita, mistä kehityskulku voisi johtua. Esimerkiksi taloudellinen laskusuhdanne saattaa ajaa ihmisiä ahdinkoon, jolloin etsitään helposti syyllisiä muualta tulleista siirtolaisista", Grim jatkaa.

"Toisaalta myös maahanmuuttajat saattavat tuoda tullessaan omia ennakkoluuloja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia