Robottisodat huolettavat nobelistia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Robottisodat huolettavat nobelistia

Rauhannobelisti Jody Williams kauhistui, kun hän kuuli tappajaroboteista, kirjoittaa Eva Kellström Froste.

 

Vuoden 1997 rauhannobelisti Jody Williams vieraili syksyllä Tukholmassa järjestetyn kansainvälisen IPB-verkoston (International Peace Bureau) kokouksen yhteydessä. Williams antoi haastattelun ruotsalaisen Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen -rauhanjärjestön Pax-lehdelle, jossa hän kertoi uudesta kampanjastaan niin kutsuttuja tappajarobotteja vastaan ja työstään pitkän linjan aktivistina.

Uudet tappajarobotit voivat muuttaa sodankäynnin kokonaan. Rauhannobelisti Jody Williams kauhistui kun hän sai tietää niiden olemassaolosta. Nyt hän on aloittanut kampanjan robottien kieltämiseksi ennen kuin prototyypeistä kehitetään sodissa käytettäviä robotteja.

"Campaign to stop killer robots" alkoi tämän vuoden huhtikuussa. Tähän mennessä kampanjaan on liittynyt yli 40 järjestöä 21 maassa.

"Kaikkien valtioiden tulisi sopia itsenäisten robottiaseiden täyskieltoon tähtäävien kansainvälisten neuvotteluiden aloittamisesta. Aktivoituna nämä aseet voivat valikoida kohteita ja osua niihin ilman, että ihminen osallistuu päätöksentekoon", Jody Williams sanoi lokakuun 21. päivä YK-kokouksessa pitämässään puheessaan.

"Monet ajattelivat, että ylireagoimme. Yhdysvaltain linjanveto osoitti, ettemme olleet hulluja."

Tällä hetkellä käytössä on enemmän tai vähemmän itsenäisesti toimivia ja tappavia robottijärjestelmiä. Niitä käyttävät Yhdysvallat, Israel, Etelä-Korea ja Iso-Britannia. Täysin itsenäisiä robottiaseita kehitellään myös muissa maissa, esimerkiksi Kiinassa ja Venäjällä.

Yhä suuremman huomion kohteena

Aiemmin suhteellisen tuntemattomat tappajarobotit ovat viime kuukausina nousseet julkiseen keskusteluun valtioiden ja kansalaisyhteiskunnan aloitteesta.

Muun muassa Itävalta, Egypti, Ranska ja Pakistan kannattivat täysin itsenäisiä aseita koskevia kansainvälisiä neuvotteluja YK:n yleiskokouksen aseistariisunnan ja kansainvälisen turvallisuuden komiteassa lokakuussa.

YK:n aseidenriisuntakonferenssin puheenjohtajamaa Ranska hakeekin parhaillaan tukea muilta mailta, jotta autonomiset aseet voitaisiin lisätä tavanomaisia aseita koskevaan yleissopimukseen.

Vuonna 1997 Jody Williamsille myönnettiin jaettu Nobelin rauhanpalkinto. Palkinnon toinen vastaanottajataho oli kansainvälinen henkilömiinojen vastainen kampanja, joka palkittiin menestyksekkäästä työstä miinojen kieltämiseksi. Williams toivoo nyt kykenevänsä vastaavanlaisen kampanjan rakentamiseen tappajarobottien pysäyttämiseksi. Williamsin idea on saanut mukaansa kieltoa kannattavia järjestöjä ja valtioita.

Itsenäisesti toimivia aseita

Joitakin vuosia sitten Jody Williams sai tehtäväkseen kirjoittaa artikkelin muun muassa miehittämättömiin lennokkeihin ja palkkasotilaisiin liittyvistä eettisistä ja juridisista ongelmista. Taustatyötä tehdessään hän tutustui tappajarobotteja koskevaan tietoon.

Kyseessä on täysin itsenäinen asetyyppi, joka voi laukaista aseita ilman, että ihmisen tarvitsee ohjata toimintaa edes etäältä. Näitä aseita kehitellään Yhdysvalloissa ja muissa maissa.

"Lennokit tulevat näyttämään Wrightin veljesten lentokoneelta [tappajarobottien] rinnalla. Olin järkyttynyt ja kauhuissani. En voinut uskoa, että ihmiset voisivat olla niin vailla etiikkaa, että kehitetään ase, joka ei vaadi inhimillistä päätöksentekoa. Valta päättää elämästä ja kuolemasta delegoidaan robotille."

Kotikeittiössään Williams kertoi tappajaroboteista puolisolleen Stephen Gooselle, joka toimii Human Rights Watchin aseosaston johtajana. Pariskunta ryhtyi suunnittelemaan kampanjaa.

Kampanjan suunnitteluvaiheessa HRW julkaisi robotteja käsittelevän raportin. Pian tämän jälkeen Yhdysvallat julkisti tappavia itsenäisiä aseita ja ihmisiä käsittelevän linjauksensa. Kantana oli, että ihmisten tulee kyetä kontrolloimaan aseita, mutta Jody Williamsin mukaan teksti on täynnä porsaanreikiä, jotka mahdollistavat kontrollivaatimuksesta luopumisen.

Tämä ei luultavasti ollut tarkoituksena, mutta itse asiassa hallituksen linjanveto auttoi edistämään kampanjaa.

"Monet ajattelivat, että ylireagoimme. Yhdysvaltain linjanveto osoitti, ettemme olleet hulluja", Williams kertoo.

Prototyyppejä internetissä

Yhdysvaltalaisen robottiyritys Boston Dynamicsin kotisivuilta löytyy kokonainen valikoima robottiprototyyppejä.

"Yhdysvallat puhuu 'verettömästä taistelukentästä'. Verettömyys tarkoittaa Yhdysvaltoja. Todellisuudessa ihmisiä kuolee lennokki-iskuissa. Tappajarobottien kehittyminen merkitsee uutta varustelukautta maailmassa."

Williams huomauttaa, kuinka helposti presidentti Obama laajensi terrorisminvastaista sotaa lennokkien avulla. Hänen mukaansa sotaan ryhtymisen kynnys tulee laskemaan huomattavasti kun riski saada kotiin pussitettuja ruumiita katoaa.

"Jos tappajaroboteista tulee todellisuutta, ne tulevat muuttamaan sodankäynnin kokonaan."

Aktiivinen Vietnamista lähtien

Jody Williams osallistui aikoinaan Vietnamin sotaa vastustaviin mielenosoituksiin. Kymmenen vuotta myöhemmin hän järkyttyi, kun hänelle selvisi, kuinka amerikkalaisten verovaroja käytettiin ihmisten tappamiseen El Salvadorissa.

"Olen ollut aktivisti siitä lähtien. En voisi kuvitella tekeväni mitään muuta."

Mutta kyse on kovasta työstä ja runsaasta matkustamisesta. Williams haluaisi oikeastaan olla paljon enemmän kotona. Kysymykseen siitä, mitä Nobel-palkinto merkitsee, hän vastaa osin leikillään mutta myös hieman vihaisena:

"No, sitähän ei voi palauttaa."

Williamsin on suututtanut ja tehnyt surulliseksi se, kuinka maailman katse yhtäkkiä suuntautui vain häneen, kuinka kaikki halusivat puhua vain hänen kanssaan. Unohduksiin jäivät kaikki muut yksilöt ja järjestöt jotka olivat taistelleet miinakieltoa vastaan ja joiden osaaminen ja työ olivat mahdollistaneet miinakampanjan menestyksen.

"En ole muuttanut maailmaa. En se minä ollut. Me sen teimme."

Introvertti

Jody Williams on ilmaisukykyinen, innostunut ja osallistuva. Lisäksi hän osaa olla hyvin hauska. Mutta hän kuvaa itseään sisäänpäinkääntyneeksi, introvertiksi.

"Monet luulevat sen tarkoittavan, ettei kykene puhumaan hyvin julkisissa tilaisuuksissa. Se ei pidä paikkaansa. Mutta se vaatii paljon energiaa. Tarvitsen paljon omaa aikaa palautuakseni."

Hän korostaa, että vaikka ideat ICBL:n ja nykyisen kampanjan taustalla ovat hänen, mikään ei ole mahdollista ilman muiden ihmisten osallistumista, osaamista ja kykyjä. Yksin hän ei voisi saavuttaa mitään, eikä hän halua tulla kuvatuksi enkelinä.

"En ole äiti Teresa. Pidän juhlimisesta. Olin sentään mukana Woodstockissa. Enkä pelkästään katsellut."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia