Finnwatch ja EK vääntävät kättä veroparatiiseista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch ja EK vääntävät kättä veroparatiiseista

Finnwatchin selvitys suomalaisten yritysten verovälttelystä saa tukea valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta (sd) ja huutia Elinkeinoelämän keskusliitolta.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) tuo kantojaan veroparatiiseista julki kärjistetysti ja osin harhaanjohtavasti, kritisoi kansalaisjärjestö Finnwatch. Järjestön torstaina julkaiseman kannanoton mukaan EK:n pitäisi keskittyä puolustamaan rehellistä ja avointa yritystoimintaa, joka noudattaa verolakien kirjaimen lisäksi myös lain henkeä.

EK julkaisi keskiviikkona arvion Finnwatchin samana päivänä julkaisemasta veroparatiisiraportista. Finnwatchin raportin mukaan suomalaisyrityksillä on veroparatiiseissa yli 400 tytäryhtiötä, joista yli sata Hollannissa.

EK:n mukaan keskustelu veroparatiiseista on kuitenkin raportissa harhateillä. Järjestö muun muassa kritisoi Hollannin määrittelyä veroparatiisiksi.

"Hollanti ei todellakaan kuulu niihin maihin, joita OECD:n määritelmän mukaan tulisi pitää veroparatiisina. Raportissa veroparatiisiksi nimeämiseksi näyttäisikin riittävän se, että maa on luonut kilpailukykyisen yritysverojärjestelmän, joka houkutellee yrityksiä", kirjoittaa EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen järjestön sivuilla.

EK kritisoi kannanotossaan myös sitä, miten Finnwatchin raportissa suhtaudutaan holding-yhtiöihin. Holding-yhtiö on yhtiö, joka on perustettu hallinnoimaan ja omistamaan yrityksen muita yhtiöitä. Finnwatchin mukaan usein perustamisen motiivina on verojen välttely, EK:n mukaan holding-yhtiö taas on normaali osa kansainvälisen konsernin rakennetta.

Finnwatch muistuttaa omassa vastineessaan EK:n kannanottoon, että Hollannin määrittely veroparatiisiksi ei perustu itse keksittyihin kriteereihin. Alankomaissa on enemmän pöytälaatikkoyhtiöitä kuin missään muussa EU-maassa, ja muun muassa Yhdysvallat on nimennyt maan veroparatiisiksi, järjestö muistuttaa.

Valtiovarainministeriö (sd) Jutta Urpilainen antaa blogikirjoituksessaan Finnwatchin raportille tukea. Suomessa on useita esimerkkejä siitä, että yritys voi menestyä myös puhtain keinoin, hän muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia