IKEA hakannut korvaamattomia metsiä Karjalassa
Huonekalujätti menettää FSC-sertifikaatin Venäjän Karjalassa tehdyiltä tuotteilta tuoreen auditoinnin paljastamien rikkomusten vuoksi.
Huonekalujätti Ikea on menettänyt kansainvälisen FSC-vastuullisuussertifikaatin Venäjän Karjalasta metsistä peräisin olevissa tuotteissa, sillä tuore auditointi paljastaa sen tytäryrityksen rikkoneen järjestelmällisesti sertifikaatin vaatimuksia.
FSC-sertifikaatti on yksi kansainvälisesti merkittävimmistä standardeista metsävarojen kestävän kehityksen edistämiseksi.
Rainforest Alliencen toteuttamasta auditoinnista käy ilmi, että IKEA:n tytäryhtiö Swedwood on jo vuosia hakannut yli 300 000 hehtaarin laajuisella alueella Karjalassa avainbiotooppeja, kuten soiden ja vesistöjen suojavyöhykkeitä ja jyrkänteiden reunoja. Ympäristövaikutusten arviointeja ei ollut tehty vuosiin, eikä yhtiö ollut siirtynyt laajoista avohakkuista pienipiirteisempään metsänhoitoon.
Tytäryhtiön viime vuosikymmenellä Karjalassa käynnistämät avohakkuut ovat nostattaneet jo aiemminkin laaja-alaista kritiikkiä, mutta yritys on vedonnut siihen, että hakkuut toteutetaan kansainvälisten standardien mukaisesti. Jatkossa IKEA ei voi enää käyttää Karjalasta tulevissa tuotteissa FSC-logoa tai markkinoida niitä vastuullisesti tuotettuina.
Erityisen moitittavana ympäristöjärjestöt pitävät, että hakkuita on suoritettu Fennoskandian arvokkaimmilla luonnonmetsäalueilla, joiden luontoarvot ovat poikkeuksellisen korkeat.
IKEA kertoo maailma.netille uskovansa sertifikaatin menetyksen olevan vain tilapäistä, ja sen mukaan suurin osa
auditointiraportissa mainituista puutteista on jo korjattu. Yritys kieltää hakanneensa Karjalassa korkean suojeluarvon metsiä ja korostaa, etteivät FSC-raportissa havaitut puutteet liittyneet korkean suojeluarvon metsiin.
Greenpeacen Matti Liimatainen kertoo blogissaan, että IKEA ei ole vielä tähän päivään mennessä suostunut vastaamaan ympäristöjärjestöjen jo kaksi vuotta sitten esittämiin kysymyksiin yrityksen toiminnasta Karjalan metsissä. Kysymykset koskivat muun muassa metsien vapaaehtoista suojelua ja aarniometsien hakkuita.
IKEA:n mukaan kolmannes sen viime vuonna käyttämästä puusta oli FSC-sertifikoitua tai kierrätettyä. Ympäristötoimijat ovat esittäneet vaatimuksia FSC:n standardien uudistamiseksi, mutta puutteistaan huolimatta useat järjestöt pitävät sertifikaattia tällä hetkellä luotettavimpana vastuullisen metsänhoidon standardina.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia