Qatar luvannut parannuksia kisojen siirtotyöläisten oloihin
Järjestöjen mukaan työhyvinvointiuudistus pitäisi ulottaa kaikille siirtotyöläisille ja työntekijöiden vapautta rajoittava sponsorointijärjestelmä romuttaa.
Quatarin jalkapallokisoja rakentavien siirtotyöläisten oloihin on luvassa lieviä parannuksia. Järjestäjätaho ilmoitti tällä viikolla kohentavansa stadioneita rakentavien työntekijöiden asemaa uusilla työhyvinvointistandardeilla, uutislähteet raportoivat.
Siirtotyöläisten kohtelusta raportoinut Amnesty International pitää uudistusta hyvänä lähtökohtana, mutta vaatii palkkaan, asumisoloihin ja tarkastuksiin liittyvien standardien ulottamista paitsi muuta kisainfrastruktuuria rakentaville, myös kaikille Qatarissa työskenteleville siirtotyöläisille.
"Myös standardien toimeenpano herättää kysymyksiä, sillä kokemuksemme mukaan juuri toteutus on aina noussut kompastuskiveksi. Meidän täytyy saada tietää, miten kisajärjestäjät toimivat tilanteissa, joissa urakoitsija tai aliurakoitsija jättää noudattamatta sääntöjä", järjestön siirtotyöläisten oikeuksien asiantuntija James Lynch toteaa.
Amnestyn ja ay-liikkeen kansainvälisen kattojärjestö ITUC:in mukaan työhyvinvointiuudistus jää pohjimmiltaan pintapuoliseksi, sillä se ei muuta maassa käytössä olevaa sponsorointijärjestelmää, joka sitoo siirtotyöläiset työnantajansa armoille. Järjestelmä esimerkiksi estää työntekijää muuttamasta tai vaihtamasta työpaikkaa ilman työnantajan lupaa.
Työ- ja ihmisoikeusjärjestöjen painostuksen kohteena ollut Kansainvälinen alkapalloliitto Fifa on ilmoittanut viimeksi tällä viikolla, että siitä huolimatta, että siirtotyöläisten olot ovat sietämättömät, se pystyy tekemään hyvin vähän niiden parantamiseksi. Fifa on kieltäytynyt painostamasta Qataria kisojen siirtämisellä muualle, mikäli työntekijöiden oloja ei paranneta.
Qatarin kokonaistyövoimasta 94 prosenttia koostuu siirtotyöläistä, joiden olosuhteet ovat olleet pitkään työ- ja ihmisoikeusjärjestöjen arvostelun kohteena. Laajempaa kansainvälistä huomiota asia sai viime syksynä, kun The Guardian julkaisi tietoja kisoja rakentavien työntekijöiden riistosta ja rakennustöiden kesän aikana vaatimista kymmenistä kuolonuhreista. Viimeisimpien arvioiden mukaan jalkapallokisojen rakennustöissä on saanut surmansa jo 400 nepalaistyöläisiä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia