Fossiiliset polttoaineet porskuttavat jättituilla
Uusiutuva energia tulee halvemmaksi, jos ulkoisvaikutukset huomioidaan, kirjoittaa Samuel Oakford.
(IPS) -- Fossiilisten polttoaineiden – öljyn, kaasun ja hiilen – käyttö jatkuu haitoista huolimatta, ja uusiutuva energia yleistyy verkkaan. Ei ihme, koska valtiot tukevat fossiilisia jopa 1 400 miljardilla eurolla vuodessa.
"Jos fossiilisten polttoaineiden tuet lopetetaan, uusiutuvien käyttö tulee pitkällä tähtäimellä paljon halvemmaksi", sanoo Worldwatch-instituutin tutkija Philip Tagwerker, joka on laatinut raportin energiatuista.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että jos mukaan lasketaan ulkoisvaikutukset, kuten hiilidioksidipäästöt, terveysvaikutukset ja niukkenevat luonnonvarat, koko maailman tuki fossiilisille polttoaineille kohosi viime vuonna 1 387 miljardiin euroon. Se on 2,5 prosenttia maapallon kansantuotteesta ja 8 prosenttia valtioiden tuloista.
Uusiutuvan energian tuki jäi samalla laskutavalla 64 miljardiin euroon.
Uusiutuvat kasvavat
Yhtälö on pahasti vinksallaan, arvioi tohtori Daniel M. Kammen, joka johtaa uusiutuvan energian tutkimusta Berkeleyn yliopistossa. "Mutta siitä huolimatta kasvu on nopeampaa uusiutuvissa. Tuulen ohella myös aurinkoenergiasta on tullut kilpailukykyistä, ja maalämpö nousee vahvasti."
Ulkoisvaikutusten huomiointi pudottaa uusiutuvan energian hinnat paljon halvemmiksi kuin fossiilisen, Worldwatch laskee.
Lisäksi fossiilisten polttoaineiden tukien lopettaminen vähentäisi hiilidioksidipäästöjä 360 miljoonaa tonnia vuoteen 2020 mennessä. Se on 12 prosenttia päästövähennyksistä, jotka tarvitaan pysäyttämään maapallon lämpötilan nousu kahteen asteeseen.
Köyhät kuluttajat
Energiatuet on teollisuusmaissa suunnattu pääasiassa tuotantoon ja kehitysmaissa kulutukseen. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että kulutustuet maksavat kehitysmaille 365 miljardia euroa vuodessa.
Niin rikkaiden maiden ryhmä G20 kuin Yhdysvaltain presidentti Barack Obamakin kehottavat lopettamaan fossiilisen polttoaineen tukemisen. Lyhyen tähtäimen poliittiset edut ja kvartaalitalouden paineet kuitenkin jarruttavat muutosta.
Esimerkiksi Sudanissa hallituksen yritys lopettaa tuet johti mellakoihin. Moni köyhä maa pitää peruselintarvikkeiden hinnat vähävaraisten ulottuvilla juuri halvan polttoaineen avulla.
Suurimman hyödyn tuista saavat kuitenkin eniten kuluttavat. IMF:n mukaan köyhissä ja keskituloisissa maissa väestön rikkain viidennes hyötyy tuista kuusi kertaa enemmän kuin köyhin viidennes.
Ratkaisuja tarjolla
Tagwerkerin mukaan Indonesian esimerkki osoittaa, että ongelmaan on ratkaisu. Siellä polttoainetuki lopetettiin, mutta köyhimmille myönnettiin kompensoiva avustus.
"Kiina on säätänyt fossiilisille polttoaineille kulutusveron, jonka tuotolla kehitetään uusiutuvaa energiaa", hän muistuttaa.
Jotkut kansainväliset suuryhtiöt ovat viime aikoina sijoittaneet tuntuvasti uusiutuvaan energiaan, mutta kaikkiaan alan investoinnit laskivat viime vuonna 12 prosenttia noin 180 miljardiin euroon.
Kammen uskoo suunnan kääntyvän pian ylös, koska alkuinvestointien jälkeen uusiutuvan energian polttoainekulut ovat olemattomat. Hän ohjaisi valtioiden tuet juuri tämän kynnyksen ylittämiseen. "Silloin uusiutuvan energian tuotantolaitoksia nousisi kuin sieniä sateella."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia