Ukrainan Amnesty: Rankaisemattomuuden perinne kärjisti väkivaltaa
"Poliisit olivat varmoja, että heitä ei asetettaisi syytteisiin teoistaan", kertoo Amnestyn Ukrainan osaston kampanjakoordinaattori Zoryan Kis maailma.netille.
Helsingissä parhaillaan vierailevan Amnestyn Ukrainan osaston kampanjakoordinaattori Zoryan Kisin mukaan maalla on takana erittäin vaikea viikko, ja tällä hetkellä on tärkeintä että väkivaltaisuuksiin syyllistyneet asetetaan vastuuseen ja että niiden puhkeaminen uudelleen estetään.
"Ukrainassa on nähty massiivinen mittakaavan väärinkäytöksiä poliisin taholta mielenosoittajia vastaan sekä Kievissä että muualla Ukrainassa. Poliisi on myös tehnyt yhteistyötä aktivisteja jahtaamaan palkattujen univormuttomien henkilöiden kanssa", Kis sanoo maailma.netin haastattelussa.
Kisin mukaan väärinkäytökset ovat olleet erittäin räikeitä, sillä poliisin tarkka-ampujat ovat ampuneet tappaakseen ja mielenosoittajia vastaan on käytetty jopa rynnäkkökiväärejä. Hän näkee kohtuuttoman voimankäytön taustalla tähän asti poliisivoimissa vallinneen rankaisemattomuuden kulttuurin.
"Poliisit olivat varmoja, että heitä ei asetettaisi syytteisiin teoistaan, koska he ovat väärinkäyttäneet valtaansa jo vuosia. Tällä kertaa väärinkäyttö tuli esiin liian ilmiselvänä ja törkeänä."
Vajaan viikon mittaiset väkivaltaisuudet Kievissä rauhoittuivat viikonloppuna, kun parlamentti päätti presidentti Viktor Janukovytšin valtaoikeuksien riisumisesta sekä uusien presidentinvaalien järjestämisestä toukokuussa. Arvioiden mukaan yhteenotoissa kuoli 88 ihmistä ja loukkaantui yli 1000.
Vaatimuksena puolueeton ja ripeä rikostutkinta
Kisin mukaan on oleellista, että sisäministerinä toimivan Arsen Avakovin lupaus tapahtumien selvittämisestä saa aikaan puolueettoman ja ripeän rikostutkinnan, johon osallistuvat myös uhrit ja heidän omaiset sekä kansalaisjärjestöt. Lisäksi Euroopan neuvoston pitäisi olla suoraan mukana rikostutkimuksessa, Kis sanoo.
Ukrainan Amnesty on vuosia ajanut poliisin toimintaan liittyvän valitusmekanismin sekä poliisin väärinkäytöksiä tutkivan toimielimen perustamista. Kis toivookin, että nyt käynnistyvä tutkinta johtaa poliisin valvonnan pysyvään lisäämiseen.
Kansainvälinen Amnesty on vedonnut Ukrainan hallitukseen ja YK:n ihmisoikeusneuvostoon riippumattoman kansainvälisen rikostutkinnan käynnistämiseksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia