Metsä antaa elannon vuoriston naisille Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Metsä antaa elannon vuoriston naisille Intiassa

Aurinkopaneeli helpottaa lääkeyrttien kuivatusta, kirjoittaa Stella Paul.

(IPS) -- Metsä on perinteisesti antanut elannon alkuperäisheimon naisille Intian Itäisessä Ghats -vuoristossa. Nyt avuksi on saatu aurinkoenergiaa, joka kuivattaa yrtit ja muut kasvit nopeasti ja tehokkaasti.

Advitallin naisosuuskuntaan kuuluu 2 500 koya- ja konds-heimon naista 20 kylästä. "Kukaan ei ole opiskellut alakoulua pitemmälle, mutta bisnestä he pyörittävät hienosti", kertoo Kovel-säätiötä johtava Krishna Rao.

"Tiimityö sujuu järjestäytyneesti, ja naiset oppivat, miten poimia lehdet, juuret ja hedelmät vahingoittamatta emokasvia", hän jatkaa.

Säätiö on toimittanut seudulle kaksi aurinkovoimalla toimivaa kuivuria, joilla on hintaa yli 12 000 euroa. Raon mukaan sijoitus kannatti, koska se parantaa naisten liiketoiminnan kestävyyttä.

Runsaasti antimia

Puun lisäksi seudun metsistä löytyy hyödynnettäväksi 700 tuotetta, kuten lehtiä, syötäviä yrttejä, lääkekasveja, sieniä, siemeniä ja juuria. Suosituimpiin kuuluvat hunaja, pihka, karviaiset, pesupähkinät ja tupakan tapaan käytetyt tendu-lehdet.

Penikala Ishwaramma, 23, kerää hyvänä päivänä 20-25 kiloa yrttejä. Lääkekasvi rohtokirata on antanut tänä vuonna erityisen hyvän sadon.

Kerääjät ovat velvollisia myymään neljänneksen saaliistaan valtiolle, vaikka taksat jäävät alle markkinahintojen.

Osuuskunta perustettiin hoitamaan myyntiä muille asiakkaille, kertoo hanketta johtava 34-vuotias Chintapakka Jambulamma. Kovel-säätiöltä saatu perustamislaina on miltei maksettu kahdessa vuodessa.

Säiden armoilla

Säätiö opasti naiset yritystoiminnan alkeisiin. Kerääjät tuovat saaliinsa osuuskunnan johtoryhmälle, joka punnitsee sen ja maksaa paremmin kuin valtio.

"Teemme ankarasti työtä ja poimimme laadukkaita yrttejä ja siemeniä. Miksi tyytyisimme huonompaan hintaan", Ishwaramma kysyy.

Laatuun vaikuttavat yhä oikullisemmat sääolot. Andhra Pradeshin osavaltion katastrofiviraston mukaan seudulla on koettu 40 vuodessa 60 trooppista hirmumyrskyä ja tahti on kiihtymään päin.

Viime vuonna aluetta koetteli viisi voimakasta syklonia, mutta aurinkopaneelit ovat vähentäneet osuuskunnan riskejä.

Isoja asiakkaita

"Yritämme kuivata ja pakata mahdollisimman paljon yrttejä ennen kuin myrsky iskee. Enää niitä ei tarvitse jättää ulos kuivumaan", Jambulamma iloitsee.

"Bangaloressa toimiva lääkeyrttifirma ostaa nyt rohtokirataa suurissa erissä. Etsimme samanlaisia ostajia muillekin tuotteille", kertoo Kovel-säätiön ohjelmajohtaja Bhagya Lakshmi.

Valtio on toimittanut aurinkoenergiaa varastoivan akun yhteen alueen kouluun, mutta naisten mielestä sellainen tarvittaisiin jokaiseen kylään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia