Harvalla vaatemerkillä pyrkimyksiä alihankkijoiden työolojen parantamiseksi
Clean Clothes -kampanjaverkoston selvityksen mukaan valtaosa isoista brändeistä ei huomioi elämiseen riittävää palkkaa alihankinnassaan.
Vaikka suuret vaatemerkit ovat jo vuosia vakuuttaneet tekevänsä parhaansa tuotannon epäkohtien korjaamiseksi, valtaosa eurooppalaisyrityksistä ei tee mitään varmistaakseen riittävää palkkausta alihankintayritystensä ompelijoille, käy ilmi Clean Clothes -kampanjaverkoston selvityksestä.
Kaikkiaan 50 yhtiölle lähetettyyn kyselyyn jätti vastaamatta kolmannes, mukaan lukien Armani, Diesel, Hugo Boss ja Levi Strauss, ja toisen kolmanneksen toimet riittävän palkkauksen turvaamiseksi olivat käytännössä mitättömät.
Osalla yhtiöistä oli suunnitelmia tai riittämättömiä yrityksiä riittävän palkan turvaamiseksi, mutta konkreettisia askeleita oikeaan suuntaan oli ottanut ainoastaan neljä yritystä, raportissa todetaan.
Kampanjassa mukana olevan Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen viestintäpäällikkö Jukka Pääkkösen mukaan tulosten voisi olettaa kiinnostavan myös suomalaisia kuluttajia, sillä sekä vastaamatta jättäneiden että edistysaskeleita ottaneiden merkkien tuotteita myydään myös täällä.
"Alkaa olla jo yleisesti tiedossa, että merkittävä osa vaatteistamme tehdään kehnoissa työoloissa ja nälkäpalkalla. Masentavinta tutkimusraportissa onkin se, että ylivoimainen enemmistö vaateyhtiöistä ei tästä huolimatta näytä tekevän mitään tilanteen korjaamiseksi", Pääkkönen toteaa.
Clean Clothes -kampanja vaatii yrityksiä laatimaan selkeät suunnitelmat ja työkalut, jotta nykyisiä käytäntöjä voitaisiin muuttaa elämiseen riittävän palkkatason saavuttamiseksi. Yritysten halutaan myös edistävän alihankkijoiden työntekijöiden järjestäytymisvapautta.
"Ammattiliiton avulla palkkatasoa päästäisiin nostamaan ja valvomaan samalla sitä, ettei työntekijöitä pakoteta tekemään epäinhimillisen pitkiä työpäiviä", Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia