Suomalaissairaaloissa hoitoa epäeettisillä suojakäsineillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaissairaaloissa hoitoa epäeettisillä suojakäsineillä

Finnwatchin mukaan suomalaissairaaloiden käyttämiä suojakäsineitä tuotetaan työntekijöiden oikeuksia polkevissa olosuhteissa Thaimassa.

Suomalaissairaaloiden käyttämiä suojakäsineitä tuotetaan burmalaisten siirtotyöntekijöiden oikeuksia polkevissa olosuhteissa Thaimaassa, raportoi yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia seuraava Finnwatch.

Järjestön tilaamassa selvityksessä Songkhlan kaupungissa sijaitsevalta tehtaalta löytyi merkkejä muun muussa kohtuuttoman pitkistä työpäivistä, laittoman alhaisista palkoista ja lomien epäämisestä. Haastattelujen perusteella tehtaalla rikotaan Thaimaan lakeja ja loukataan kansainvälisiä työelämän oikeuksia, Finnwatch sanoo.

"Työntekijät kertoivat pakkaavansa käsineitä laatikoihin jopa 13 tuntia päivässä ilman lain vaatimia taukoja. Ylityöt ovat pakollisia, ja ennen tulostavoitteiden täyttymistä ei saa lähteä kotiin", Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala toteaa.

Semperitin suojakäsineitä markkinoi Suomessa One Med Oy, ja niitä käytetään ainakin viidessä sairaanhoitopiirissä ympäri maata. Finnwatchin pitää erittäin valitettavana, että julkisilla varoilla ostetaan jälleen kestämättömissä olosuhteissa tuotettuja tuotteita ja vaatii sosiaalisen vastuullisuuden sisällyttämistä kuntalakiuudistukseen.

Auditointitulosten vääristelyä

Tehtaan yhteisomistava, maailman suurimpiin sairaalakäsinevalmistajiin kuuluva, itävaltalainen Semperit on torjunut väitteet oikeusrikkomuksista ja vedonnut standardien mukaisista työoloista todistaviin ulkopuolisiin auditointeihin. Auditoinnin tehnyt BSCI-yritysvastuuverkosto on kuitenkin kiistänyt yrityksen ilmoittamat tiedot tuloksista, Finnwatch sanoo.

Raportin mukaan tehtailla on myös oletettavasti teetetty laittomasti ylityötä alaikäisillä, jotka ovat työskennelleet väärennetyillä passeilla, mutta Finnwatch ei kuitenkaan usko, että alaikäisiä olisi palkattu tahallisesti, vaan siirtotyöläisten väärennetyt passit ovat yleinen ongelma Thaimassa.

"Työntekijöiden oikeuksien loukkaamisen lisäksi Semperit näyttää vääristelevän myös auditointituloksia", Vartiala sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia